ОбществоРегионалниСамоков

„Това беше най-тежката ми професионална година“, сподели д-р Ивалина Трендафилова в клуб „Събеседник по желание“

Анна Манова

„Последната година беше много трудна и стресираща. За целия ми професионален стаж това беше най-тежката година. В нашата професия трябва решенията да се взимат на мига. Въпреки това хората идват притеснени и в не малко случаи враждебно настроени. Затова с колегите често се шегуваме, че на дежурство ако някой не ни наскърби то не е минало“, сподели началникът на Центъра за Спешна помощ в града д-р Ивалина Трендафилова. Тя бе специален гост в клуб „Събеседник по желание“ към Младежкия дом в града. Гостуването й бе по повод 10 – годишния юбилей на клуба и Деня на жената.

На 8 март 2011 година в Младежкия дом е основан нов клуб, чиято цел е да кани изявени личности от различни сфери на обществения и културен живот в Самоков, както и млади хора с отношение към мястото, на което живеят. Ръководител на клуба е Латинка Щъркелова. Тя не успя да скрие вълнението си и сподели искрено пред присъстващите в залата на Дома, че през всичките тези години с много обич и всеотдайност е давала път на множество млади ученици от Самоков да заобичат сцената и да се отпуснат пред публика. През годините клубът е сменял състава и водещите си. Равносметката показва, че за 10 години гости са били 35 събеседници. Като сред гостите е и кметът на Самоков Владимир Георгиев, а първият събеседник е дългогодишният преподавател Антоанета Антонова. Едни от първите водещи са Зоя Станкова и Миролюба Ташова. Днес щафетата е поета от Ния Малчева, Пламен Димитров, Димана Тодорова и Даниел Димитров. А най-възрастният член е народната певица Мона Славова.

„С течение на годините тази сцена стана моят живот! Аз просто не мога без нея“, заяви Латинка Щъркелова. И покани на сцената своя 36-ти събеседник д-р. Трендафилова.

Д-р Трендафилова разказа интересни моменти от своята автобиография. Родена е във Варна, но след почивка в Самоков това става нейният нов дом, където тя създава семейство, отглежда сина си и се развива професионално. Синът й също е тръгнал следите на майка си и вече студент в първи курс в специалност „Медицина“. Вече 20 години д-р Трендафилова е част от Самоков. Преди да дойде в града на зографите и картофите тя завършва Техникум по електроника в родната Варна и 5 години работи в сферата на електрониката. След това получава медицинското си образование в Медицинския университет във Варна. Но професионално се развива в Самоков първо като личен лекар, а вече 4 години е началник на Центъра за Спешна медицинска помощ.

„Работата в Спешна помощ е екипна и динамична. Работи се много бързо и се взимат бързи решения, защото все пак става дума за човешки живот. Предизвикателства не липсват и се учим ежедневно в движение. Последната година беше много тежка в професионално отношение“, сподели д-р Трендафилова. И продължи: „Винаги е имало вируси и винаги ще има. Ако си спомняте преди години имаше бум на туберкулоза. Нямаше такова шумене и паника. А днес се насажда напрежение от телевизиите. Травмиращо е за онези, които имаха проблеми – ги обостриха. Влияе негативно на психиката, има страшно много хора с паник атаки“. По отношение на ваксините лекарят сподели, че това е личен избор, самата тя все още не се е ваксинирала, защото има анти тела.

Извън професионалната сфера д-р Трендафилова допълни, че обича да пътешества и да посещава културни събития. И си пожела повече спокойствие и по-малко да й звъни телефонът.

Празничната програма продължи с изпълнения на народната певица Мона Славова, която изпълни песен за Самоков, написана от нея. С няколко песни се представи и ангелогласната Маргарита Бочева.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close