ОбществоРегионални

Тихомир Иванов представи в Самоков дебютната си книга и предизвикателството да открием себе си

Анелия Балабанова

Млад и интересен автор, роден в Чирпан – Тихомир Иванов гостува на 27 ноември в Самоков, за да представи дебютната си творба -„Камино: Пътят на завръщането“. Пред събралите се в Общинската библиотека журналистът и настоящ студент по психология в ПУ „Паисий Хилендарски”  разкри мотивите и обстоятелствата, накарали го да предприеме тази важна стъпка в живота си. Работил е като репортер, актьор, сценарист, асистент-режисьор и главен организатор в различни телевизионни предавания. Работата във водеща национална телевизия му позволява да се докосне до редица големи имена в бранша и да се сблъска със специфичните механизми на медийния пазар, в който, както бързо установява, няма място за духовни пориви и свобода на творчеството. Натрупаният опит му донася огромно разочарование и той решава да поеме по друг професионален път.

Придобитото знание го подтиква да продължи пътуването към себе си и в търсене на истините за своята личност, ролята на миналото си и знаците на съдбата в живота ни, той се озовава на Камино де Сантяго. Преживяванията си той описва в книга като начин те да достигнат до възможно повече хора. Самоков е сред градовете, включени в националното турне на книгата под надслов „Камино – среща с един поклонник”. Първият литературен опит на Тихомир Иванов представлява увлекателен разказ за пътешествието по Ел Камино и прословутия 800-километров поклоннически маршрут до катедралата „Сантяго де Компостела” в едноименния испански град „С качествата си на експериментален литературно-хибриден жанр, творбата се откроява сред останалите публикувани досега текстове за предизвикателството „По пътя на Сантяго“, което в последните години набира все по-голяма популярност сред младежката (и не само) аудитория” – коментира Дарина Цветкова- редактор на „Камино: Пътят на завръщането“. „Оказва се, че и днес, 30 години по-късно, има млади хора, които искат да минат по Пътя, да надникнат зад Края на света, да направят своя свободен избор и да изразят свободната си воля. Тихомир Иванов поема по тези 800 километра с ясното съзнание, че трябва да промени нещо в живота си, в битието си и мисля, че успява. Дали крайната точка ще е Сантяго де Компостела, Великата китайска стена, Кота нула в Манхатан или дори Рилският манастир, почти няма значение” – добавя на свой ред  Ники Кънчев.

„Да извървиш Камино е физическо, но и духовно предизвикателство. Сблъсък на воля и чувства, на спомени и любопитство. За мен това пътуване беше урок, за Тихомир Иванов – ново начало” – категоричен е Георги Тошев. Ново начало, което започва в петък, 13-ти и в основата му е мислещ, непримирим, млад и вече разочарован човек, който не вярва в лесните отговори и тръгва да търси себе си. Всъщност това би могъл да е всеки един от нас, готов да приеме с отворени обятия предизвикателствата на съдбата. Да напусне „зоната си на комфорт” и прозре важни за себе си истини. Не е необходимо изживяването „Камино” непременно да бъде обвързано с религията. Дори не е нужно да си дипломиран психолог когато си задаваш въпросите „Защо на мен се случва?”, „Как да продължа напред?”, „Това ли всъщност искам от живота?” и се опитваш да намериш отговорите сам за себе си. Пътят Камино е своеобразен душевен катарзис, който ускорява този процес. „Важно е да знаем, че няма нищо случайно и да се научим да разчитаме знаците на съдбата” – заключи Тихомир Иванов.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close