ОбществоРегионалниСамоков

Тимофей и Естер сред най-интересните имена за 2019 в Самоковско

“Самоков 365”

Тимофей и Естер са сред най-интересните имена, фигуриращи в Регистъра на Община Самоков за 2019 година. За изминалата година в него са записани 294 бебета, а новородените за 2020 до този момент са само четири.

Алексия, Анжела, Саяна, Естер, Клара, Мелиса, Тея са се родили в Самоковско през 2019 година. Наред с популярните Мария, Даниела, Елена. Среща се и името Аси, което бе записано два пъти в местния регистър както за момче, така и за момиче. Не остават по-назад и библейските имена, които също са сред предпочитаните като Давид, Елисей, Исус, Аврам. Фигурират също Стиви и Айвън, който не са плод на чуждестранен брак, а най-вероятно на предпочитане на по-чуждо звучене. Не липсват и характерните мъжки имена като Димитър, Виктор, Боян, Мариян. За 2020 до този момент са записани само четири бебета, които не носят екзотика в звученето.

През последните години се забелязваше тенденция родителите да проявяват креативност в избирането на имена за отрочетата си, което често довеждаше до абсурдни комбинации от имената на двете баби, или включване на буквите на всички родители и  близки, което от своя страна даваше поводи за вицове. Някои залагаха на любими герои от малкия екран или от книги. Други държат на българските традиции и избират типично наши си имена. Може би затова в топ класацията на имената в България за изминалата година по данни на НСИ  челните позиции отново са  за Георги, Александър, Мартин, а сред женските имена едно от най-предпочитаните – Мария е изпреварено от Виктория, след него се нареждат Никол и София. Очертава се тенденция за предпочитане на кратки имена като Вая, Тея, Ния, Мая, Ая, Зоя, а популярните Христо, Иван, Стефка придобиват по-модерно звучене – Кристо, Айвън и Стефания.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close