ОбществоРегионалниСамоков

 „Те ти, булка, Спасовден!“ – крилат израз от българския фолклор

„Самоков 365“

Изразът „Те ти, булка, Спасовден!“ е доста популярен, придобил е значение в българския фолклор и в ежедневния език. Обичайно той се използва по почти всякакви поводи, за да се изрази емоционална почуда от нещо.

Всъщност народното вярване свързва крилатата фраза с лекуването от безплодие, точно в нощта срещу Спасовден. Жената, която няма деца трябва да преспи тогава под растението росен, което се смята за самодивско цвете. Но не сама, а с придружител, с когото няма кръвна връзка. Преди това двамата поставят върху червен месал спасова пита, варена кокошка и бъклица вино..

Около полунощ те трябва да легнат под росена и да мълчат. Малко преди първи петли, около 2 часа през нощта, трябва да оставят храната там и да хукнат към селото, без да се обръщат назад. Смята се, че безплодието остава под росена. Ако жената зачене в нощта преди Спасовден се смятало, че това е станало по магичен начин и не се тълкувало като прелюбодеяние.

Всъщност това е един деликатен начин за регулиране на популацията в довъзрожденското общество. Защото не винаги причината за безплодието е в жената. Много разказчета се свързват с този ден. Повечето от тях водят до идеята, че на Спасовден може да се изневери и се свързват с мераклията мъж, който няма търпение и затова казва „Те ти булка Спасовден!“

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close