Обща категорияРегионалниСамоков

Тече усилена работа по разширяване на ролбана

Анна Манова

От началото на април месец тече усилена работа по разширяване на ролбана, намиращ се на територията на парк „Ридо“. Дейността е свързана с предстоящия ремонт и обновяване на съоръжението. Служители на Общинско лесничейство работят по оформяне на пътищата за достъпа до него.

 В момента теренът около ролбана се почиства от храсти и дървета и се разширява. Дейността, която протича там обезпокои самоковски граждани, които подадоха сигнал до нас и институциите, притеснени дали сечта е законна. По думите им, движейки се по ролбана чули резачки, а след това се натъкнали на каруца. Преди това съвсем случайно забелязали залепени два листа, на които се съобщава, че се извършва сеч. Но те били поставени сред дърветата и трудно се виждали, освен това по думите им били скалъпени доста несериозно, без подпис, печат и необходимата видимост. Около ролбана е земеделска територия и с издадено разрешение от Община Самоков се извършва почистване.

Потърсихме за коментар началника на Общинското лесничейство Владимир Малинов.

“Възложено ми беше да намеря хора, които да почистят пространството около ролбана на „Ридо“ за последваща стъпка ремонт. Стартирахме преди около десетина дни. Непрекъснато докато се работи има лесничеи, които следят за дейността. Наред с това оправихме довеждaщите пътища към ролбана от Влашка махала и от стадиона, за да улесним достъпа до него. Голяма част от участъка почистихме от боклуци, каквито хората непрекъснато изхвърлят там. Предстои да се поставят и камери, за да може да се стопира тази дейност“, поясни пред „Самоков 365“ Малинов. По отношение на информационните табели, той сподели, че макар да не е негова работа ще се погрижи те да се поставят на видими места и да сигнализират, че се извършва законна сеч.

Пътят от квартал „Боричо” е изцяло почистен от изсипаните там множество отпадъци. В началото му сега са изсипани камиони с камъни, за да се ограничи достъпа на автомобили и съответно изхвърлянето на отпадъци. Самия път е с добре оформено трасе и е покрит с чакъл, за да може да се осигури достъпа до спортното съоръжение. В процеса на работа е установено, че пътят се поврежда от множество повърхностни води от ската и за да се съхрани доброто му състояние, от лесничейството са направили отводнителни канавки, поставени са и тръби, които да отвеждат водите в минаващата наблизо рекичка. Същото отводняване и разширение е направено и на пътя, който води от самия парк „Ридо”. По трасето на  ролбана се извършва прочистване от храсти и саморасли дървета, които на практика са на самото трасе и го правят трудно за преминаване. Изсечените дървета ще бъдат обработени и зеленият отпадък ще бъде оползотворен. За целта са ангажирани хора, които извършват дейността под контрола на лесничеите.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close