Регионални

Тенденция: селски туризъм! Туризмът на село води до пристрастяване

Жанета Димитрова

От известно време насам в туризма у нас се наблюдават различни тенденции. Все повече хора избират за своята почивка отдалечени и нестандартни дестинации. Малките къщи за гости в селата се превръщат в пъти по-предпочитани пред няколко звездните, огромни хотели. Идеята за връзка, близка с природата, завладява хранителната индустрия и успешно навлиза в сектора на туризма, под формата на така наречения селски туризъм. Той е тясно свързан с ценностите на природната среда, които предлага дадена дестинация.

Началото на селския туризъм датира от 60-те години, като по-достъпен вариант на масовия туризъм. У нас той бележи сериозен ръст от 2005-та година насам, като в периода между 2008-2014 година по линия на Европейската програма за развитие на селските райони ПРСР 2007-2013 са построени и реновирани значителен брой къщи за гости и хотели в множество български села. В началото на лятото, тази година от Асоциация на българските села съобщиха, че ръстът на почиващите в селския туризъм е близо 20%, като за същия период миналата година е бил 15%. Съобщават също, че 80% от туристите в селата са българи. „Около 120% е ръстът на туристите в българските села през 2015 г. спрямо 2000г.”, пък споделя в свое изявление директорът на Института за анализи и оценки в туризма. Тези данни говорят сами по себе си за високия интерес към селския туризъм у нас и скоростното му развитие.

Той се превръща в далеч по-предпочитан от ол инклузив туризма. Търсещите спокойствие и уединение успяват да го намерят в китни населени или не чак толкова населени български села.

За наше щастие, селата около Самоков спадат към селата с високо развит селски туризъм, наред с областните села около Велико Търново, Пловдив, Ловеч и други големи градове. Бели Искър, Говедарци, Маджаре и други близки села са вече доста популярни и добре познати в цялата страна. В Самоков и района са регистрирани над 120 места за настаняване, разполагащи с около 7570 легла. Къщите за гости и хотели не спират да се множат, а вече утвърдилите се могат да се похвалят с активна целогодишна дейност. Това, което привлича голям брой туристи от големите градове на първо място са природата, чистия въздух и спокойствие, а също така богатото културно-историческо минало, носещо културната ни идентичност. Не по-малко привлекателни са традиционните празници като „Празника на Рилския зелник”, „Бобфеста” и други местни събори, на които посетители от близо и далеч, може да опитат традиционни ястия и да видят типичните за нашия край носии.

Всичко е това е не само повод за гордост за местните, но и стимул да работят все по-усилено и качествено, да предлагат по-добри условия и да се възползват от иновативни методи в работата си. Къщите за гости около Самоков се стремят към по-автентичен, но в същото време модерен и функционален вид. В последно време познатите селски дворове се превърнаха в големи летни градини и закрити барбекю помещения, а приземните етажи в места за хапване с битови мотиви. Уж селски, а същност модерен и максимално уютен. Туризмът на село води до пристрастяване. Доказателство, за което са хората връщащи се отново и отново на едно и също място, без значение кой сезон е.

Пример за това са Нина и мъжът ѝ Александър, открили предимствата на селския туризъм преди повече от 8 години. „Запалихме се по тези места преди почти 9 години тогава, разбира се, не се говореше много, много за селски турзъм. Посетихме вила на наши приятели в едно село близо до Котел, която днес е известна къща за гости. В село Бели Искър ни доведе интересът към фестивала „Рок в Рила”. От тогава насам всяка година сме тук, били сме през зимата, есента, лятото, изобщо всеки удобен момент, в който може да избягаме от шума на града. Имаме си любимо място, на което отсядаме, а сред местните сме открили приятели.”

Не по-малко, вероятно са и хората, които избират селата около града ни, поради близостта им до Боровец. Близостта на предпочитания планински курорт е само един плюс към развитието на местния селски туризъм. Това само допринася за оформянето  на селата в околността като предпочитани локации, които от своя страна вече имат изграден туристически имидж.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close