ОбществоРегионални

Тенденция „Селски туризъм”: Добре дошли в „Юндовата къща”. За селския туризъм няма сезон

Жанета Димитрова

Водени от любовта към природните красоти, които предлага нашият край, в брой 32 направихме кратък обзор на туристическия имидж на селата около града. Оказа се, че разрастването на селския туризъм се е превърнало в тенденция, характерна за цялата страна. Хора от големи и малки градове в страната търсят спокойствие в тихите и китни български селца.

За да разберем малко повече за началото на селския туризъм и неговата идея, ви срещаме с един от собствениците на къща за гости в местното село Бели Искър. Диана Терзийска е собственик на една от доста посещаваните къщи за гости в Бели Искър – „Юндовата къща”.

Споделя, че преди 12 години решават да реновират дома си за свое собствено удобство.

„Направихме още няколко стаи за наши гости, приятели и роднини, с които да се събираме. Две години по-късно започнахме да даваме стаи под наем, тогава беше доста по-трудно и интересът не беше толкова голям към селските райони като туристически дестинации”, започва разказа си Диана Терзийска.

Днес селските райони предлагат спокойствие, тишина и пълноценна почивка. А как туристите избират къде точно да отседнат и изобщо какви са изискванията им към къщите за гости, Диана Терзийска отбелязва: „Сама отговарям за поддръжката на къщата за гости и отношенията с туристите. За тези, които имат желание приготвям домашна храна, меся, най-често традиционния рилски зелник. Хората от големия град са „жадни” за домашно приготвени гозби. Също така гостите си имат собствена кухня и трапезария, ако желаят сами да си приготвят храната. За тези, които нямат личен превоз организираме транспорт. За забавление сме осигурили различни маски и костюми, създаващи голямо настроени. Често каним певческия състав на селото, който предизвиква огромно възхищение у нашите туристи, запознаваме ги с местния фолклор и обичаи.”

По думите ѝ, разбираме, че за селския туризъм няма сезон. „Силно посещавани сме както лятото, така и зимата. В по-топлото време ни посещават хора от по-далече, имаме редовни туристи от морето, Пловдив, Разград и други точки на страната. Столичани предпочитат зимата, вероятно заради това, че се намираме много близо до София. Предимство е и краткото разстояние от Бели Искър до Боровец, директният път до курорта е едно удобство, от което зимата рядко можем да се възползваме, поради факта, че пътят не се чисти достатъчно. През лятото мероприятия като „Рилския зелник” и традиционния събор на селото, също събират туристи, но основното предимство на района ни си остава природата, за чиято чистота трябва да се грижим повече”, споделя собственичката Диана.

По въпроса, какво е бъдещето на селския туризъм, Терзийска споделя: „Нашият район вече е познат като туристическа дестинация. Най-добрата реклама си остава методът „от уста на уста”, като не подценявам и влиянието на интернет, разбира се. На местно ниво може да се помисли още малко за рекламата на нашия край. Малко хора знаят, че преди години Бели Искър получи златен печат за „уникално европейско селище” от Европейския форум на експертите, а това си е истинско признание и повод за гордост.”

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close