Криминални

Телефонните измамници продължават да вилнеят

tel izmamiМВР пресцентър

Въпреки  активната и непрекъсната информационна кампания за превенция на телефонните измами, провеждана и с активното съдействие на медиите, опитите за осъществяване на подобен тип измами продължават да бъдат актуални. Безпокойство буди фактът, че вече освен възрастни и самотно живеещи,  потърпевши стават и граждани в активна трудова възраст.

Действията на ОДМВР- София, респ. РУ-Самоков, приоритетно са насочени в посока на тясно сътрудничество с местната власт и регионалните медии в Софийска област.

На ежеседмичните срещи на началниците на 12-те районни управления с жителите на малките населени места основен акцент се поставя именно върху разяснителната дейност и начините за предпазване от телефонни измами. При ежедневните си посещения в обслужваните райони полицейските и младши полицейските инспектори системно запознават местните жители със спецификата на този род престъпления; поддържат и постоянна връзка с кметовете и кметските наместници по места по този повод.

От началото на 2015г. в РУ- Самоков са регистрирани общо 9 случая на телефонни измами и опити за такива. До момента са установени извършителите на три от случаите, работата по останалите продължава.

При два от трите случая е използван един от класическите сценарии за ПТП. При първия от възрастна жена от Самоков са били поискани 10 000 лева, след като е била въведена в заблуждение от „следовател“, че синът й е предизвикал катастрофа с пострадал човек и парите са нужни, за да не бъде задържан. Този случай е показателен пример как навременно подаденият сигнал и проявена съобразителност могат да осуетят престъпните намерения на злосторниците.  След получаване на тревожното обаждане, 82-годишната жена споделила с дъщеря си, която от своя страна веднага сигнализирала в РУ-Самоков. Полицейски служители били изпратени на адреса, където причакали и задържали 31- годишния куриер в момента на получаването на парите.

Във втория случай на телефонна измама, при който криминалистите са установили куриера, жител на с. Радуил е дал 900 лева за спешна операция на претърпяла ПТП дъщеря.

Третият случай с установен участник в измамната схема е от началото на м. април, когато възрастна жена от Самоков е дала на „внука“ си 5000 лева за климатична инсталация.

 

Използвайки вашата медийна трибуна, отправяме горещ апел към гражданите  да бъдат особено предпазливи при получаването на телефонно обаждане от непознати. Особено уязвими са възрастните хора, които лесно се доверяват на получената тревожна новина и без да проверят доколко е достоверна лесно стават жертва на телефонните измамници, предавайки им всичките си налични спестявания. Затова нека постоянно им напомнят и  търпеливо да им обясняват как най-правилно да постъпят в такава ситуация.

 

Припомняме най-честите схеми и сценарии за измами:

„Освобождаване на задържан“,  при който потърпевшият трябва да плати за освобождаването на близък, задържан за причинена тежка катастрофа с пострадал човек;

–  “Спешна операция”:  Лице с плачещ глас, говорейки несвързано,  се представя за ваша дъщеря/ син/ племенник/ внук и т.н. Веднага след това се включва и „лекар“, който обяснява, че вашият близък е в болница, защото е пострадал тежко при инцидент, изпитва силни болки и му няколко хиляди лева.

– „Колет от чужбина“: Лице, представящо се за ваш близък съобщава, че Ви изпраща колет от чужбина и при получаването на пратката трябва само да заплатите „таксата“  на куриера. В „най-добрия“ случай  съдържанието на пакета се оказват вафли, за които подмамени от неочаквания дар сме заплатили прескъпо.

– въвеждане в заблуждение за печалба от томболи и лотарии на фирми, вериги магазини и мобилни оператори.

При получаването на подобно обаждане веднага се свържете с близките си, а ако не успеете да установите контакт с тях, позвънете незабавно на тел.112, уведомете полицейския инспектор или кмета на населеното място. Не се съгласявайте да давате пари на ръка на непознати по никакъв повод, независимо, че ви се представят по телефона за длъжностни лица.

Не е препоръчително да участвате в каквито и да е форми на игри и договорки, предполагащи закупуване на ваучери и диктуване на кодовете за активирането им, на лица, които не познавате лично, независимо за какви се представят.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close