Култура

„Театър без граници” приключи Каварна срази конкуренцията и взе най-много награди

festivalЦялата изминала седмица беше под знака на театралните постановки. В периода 21.10–27.10.13 г. самоковци можеха да изгледат деветнадесет съставa, представени от любителски театри от цялата страна – Гълъбово, София, Ихтиман, Асеновград, Свищов, Угърчин, Сопот, Етрополе, Велинград, Каварна, Козлодуй, Пирдоп, Костинброд. Самоковските състави, като домакини на събитието, бяха извън конкурсната програма и откриха и закриха фестивала. Официалната заключителната част се състоя в неделния ден, а последният гостуващ състав, изявил се на нашата сцена, беше този на гр. Велинград и пиесата „Само за мъже” по Дарио Фо. Непосредствено след него Христо Ненов изигра моноспектакъла „Великденско вино” от Константин Илиев, под режисурата на Любомир Малинов. От 20:00 часа се проведе церемонията по награждаването и закриването на Втори национален фестивал на любителските театри „Театър без граници” Самоков 2013.

Читалище „Проф. Гочо Гочев” при НЧ „Съгласие – 1890”, град Каварна обра най-много награди на фестивала с постановката „Домът на Бербарда Алба” от Федерико Гарсия Лорка. При тях отиде наградата за цялостно представяне на името на Отец Паисий, връчена от инж. Петър Георгиев, който е един от спонсорите на събитието и човекът, който безрезервно подпомага дейността на читалището. Наградата за режисура също беше връчена на гр. Каварна на Злати Златев. Наградата за сценография на името на Александър Миленков взе отново Злати Златев. Съставът на гр. Каварна получи отличие и за най-добра женска роля на името на Адриана Атанасова–Дочева в лицето на Санда Димитрова, както и тази за поддържаща женска роля, присъдена на Лидия Попова.

Специалната награда за най-добър спектакъл на името на Община Самоков, беше връчена от зам.-кмета Васил Саименов на гр. Велинград и постановката „Само за мъже” по Дарио Фо. Стефан Милков от гр. Костинброд взе наградата за най-добра мъжка роля на името на Иван Близнев с постановката „Анна Бижуто”. Наградата за поддържаща мъжка роля взе Снежана Янева за ролята на Киро от „Полковникът Птица”, представена от Общински театър при ДК „ Енергетик” гр. Гълъбово.

„Фестивалът приключи успешно. Залата беше пълна. А съставът на гр. Каварна представи една много качествена постановка, с много добра игра от страна на артистите. Може да се каже, че бяха на професионално ниво”, заключи Любослава Кьосева.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close