Слайд категория

Театралният състав на ПГ „Константин Фотинов” с първо място от Международен фестивал в Албена

nagradataВъзпитаниците на ПГ „Константин Фотинов” за пореден път доказаха, че няма бариери, когато човек има желание и талант. И разбира се, когато положи труд, за да постигне заветните цели. Самодейният театрален състав на гимназията успя да грабне първото място на Международния фестивал „Приятели на България”, провел се нa 19-22.06.14 г. в Албена. Учениците представиха пред тричленно жури постановката „Юбилей” по А. П. Чехов. Въпреки кратния период за подготовка – около месец – младите таланти с хъс, умения и много талант успяха да впечатлят оценяващата комисия.

Участници в постановката са: Христиана Видинова, Александра Майдавска, Нели Веселинова, Крум Крумов, Мариян Гребенчарски и Любен Михайлов. А в качеството на режисьор и негов дебют в тази област, е на Николай Войнов, който завърши тази година гимназията. За фестивала, който се провежда в Албена, учениците разбрали почти в последния момент, а идеята дошла от директора на учебното заведение Кирил Славов. Самите ученици, участници в пиесата и режисьорът, са се изявявали многократно на самоковската сцена и всяка тяхна поява пленява публиката и я зарежда с позитивна емоция и сериозна доза добро настроение. Решението за участие е прието на драго сърце, а театралният състав – събран светкавично. „Много се чудех на какво да се спра. Изчетох много пиеси, но повечето бяха доста дълги, което от своя страна изисква и значително по-голяма подготовка. А ние имахме малко време. Държах в жанрово отношение да е комедия, защото мисля, че нямаме нужда от допълнително драматизиране, добре е да е нещо по-ведро. С помощта на Любомир Малинов се спрях на „Юбилей” по Чехов. Не беше трудно за мен да си избера актьорския състав – с Любен сме играли доста пъти заедно, с Хриси също, с останалите също се познаваме. Започнахме репетиции в началото на май. Сега разбрах, че да режисираш е доста изнервящо, отколкото да играеш на сцена”, разказва с усмивка Николай Войнов.

Младите театрали успяха да изиграят и на самоковска сцена постановката, като бяха сложили символичен вход, за да могат да съберат пари за пътуването и престоя си в Албена. Помощ във финансово отношение е оказал и кметът Владимир Георгиев.

Лошото време е възпрепятствало самоковските самодейци да видят конкуренцията, но това по никакъв начин не е повлияло на доброто им представяне и взимането на първа награда в тяхната възрастова група от 14–18 години. „Много малко неща успяхме да видим, заради времето. Малко ме е яд, но все пак и малкото, което видяхме беше на високо ниво. Конкуренцията беше голяма и предимно от Русия. Напрежението преди представянето ни беше огромно – непознат град, непозната сцена, но се справихме. Искам да благодаря за финансовата подкрепа на учениците от ПГ „Константин Фотинов” и на г-н Владимир Георгиев. Специални благодарности на Любомир Малинов”, сподели в заключение Ники Войнов.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close