Култура

Театрална формация „Мелпомена” с нова премиера

teatyrАнна Манова

„Лицемерието е моден порок,

а всички модни пороци

минават за добродетели”

Молиер, „Дон Жуан”

Тази пролет започва много обещаващо на сцената на читалище – паметник „Отец Паисий”.  На 05.05.15 г. /вторник/ салонът в читалището беше препълнен, а поводът е новата театрална постановка, подготвена от режисьора Любомир Малинов и представена от  творческия състав на театрална формация „Мелпомена”.

Повече от половин година самоковските театрали подготвят постановката. Като за момента са запланувани още две представления, които ще се изиграят на 08.05.15г и на 12.05.15 от 19:00 часа.

„Ревнивецът или Жорж Данден” по Молиер е комедия в три действия, която по забавен начин разказва за взаймоотношенията между мъжа и жената, съпрузи от скоро и евентуалната намеса на още един или повече външни лица. За ревността, която е повече от порок и за лицемерието, което допълва още повече цялостната картина.  Става въпрос още и за класовите различия, за брака по сметка, за роднините, които се опитват да адаптират външния човек в отбраното общество. Оттук произлизат множество недоразумения, смях и заплетени ситуации.

В главната роля на ревнивеца Жорж Данден успешно се превъплати Николай Войнов. Неговата игра на няколко пъти предизивка аплодисменти от иначе скептичната на такива самоковска публика. Другата главна роля на съпругата Анжелик беше отредена на Александра Майдавска, която показа едновременно младост, талант и красота. Любен Михайлов, който обикновенно се изявава като дуо на сцената с Ники Войнов този път играеше ролята на „дразнещия елемент” Клитандър, който провокира ревността на главния герой. Новите попълнения на сцената Николета Иванова /като една от прислужниците Клодин/ и Михаил Лухов /в ролята на Любен/ стояха съвсем на мястото си спрямо другите вече обиграни на сцената лица. За представянето си на сцената те също получиха заслужени аплодисменти. Много смях предизвикаха образите на Вероника Георгиева /като другата прислужница Като/ партнираща си изключително добре с Николета Иванова, както и Зоя Станкова /в ролята на Мену/. Отлично се въплатиха в ролите си на роднините Любослава Ярловска като майката на красивата Анжелик, Мая Малканова като Огюстин и Зинаида Хаджимитова като Жюстин.

На финала на преставлението всички съвсем заслужено получиха цветя и поздравления за ролите си. Ако сте любители на театралното изкуство и искате да се посмеете, отделете си поне час и половина и отидете в салона на читалището. Заслужава си.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close