Общество

Театрали от ПГ „Константин Фотинов” ще участват с пиеса на немски в Монтана

Анна Манова

За четвърти път театралната трупа към ПГ „Константин Фотинов” за театър на немски език „Театър? Фантастиш!”, е класирана за финалите на фестивала за училищен театър „Завесата се вдига за немски език”. Той ще се проведе между 20-22.04.17г. в гр. Монтана, а мотото този път е „Свободата – право, задължение, чувство или възможност?” Като до финала на националното ниво са допуснати 12 състава от цялата страна, сред които са и нашите талантливи деца. Самоковските младежи грабнаха първото място в конкурса миналата година. Тази година предизвикателството за тях е още по-голямо – да затвърдят успеха от изминалото издание. А по традиция преди да заминат за фестивал представят постановката пред самоковска публика. Пиесата беше изиграна в салона на читалище- паметник „Отец Паисий – 1895”, на 18 април. Директорът на учебното заведение Венета Симитчийска поздрави учителите и учениците „замесени” в постановката, като им пожела успех на фестивала в Монтана и да се завърнат с отличие за положения труд и постоянство.

В основата на написването на пиесата и пресъздаването й на сцената са двете гимназиални преподавателки по немски език Стефанка Митрева и Емилия Попова. А съавтори са всички участници в нея, а именно учениците от 10, 11 и 12 клас на ПГ „Константин Фотинов” – Николета Иванова, Виктория Гончева, Леда Ковачева, Михаил Лухов, Светослав Иванов, Калина Митрева, Иван Иванов, Антония Христова, Десислава Лозанова, Мария Венкова, Мария Стоянова и Любомир Йорданов.

Пиесата носи името „Завесата се вдига за свободата”. А участниците в нея интерпретират различните виждания за думата свобода и как тя придобива индивидуален смисъл за всеки един отделен човек. „Както се случва през последните години, и този път трябваше да напишем пиесата сами, тъй като е почти невъзможно да намерим подходяща готова, която да отговаря на темата, на регламента, а на всичко отгоре и да е на немски”, подчерта една от авторките на постановката Емилия Попова. По регламент пиесата трябва да бъде 30-минутна с не повече от 10 участници в нея. „Всъщност, съвсем не беше толкова лесно. На пръв поглед изглежда чудесно – „Свобода” – Какво по-просто от това да напишеш пиеса за нея?! Но както се случва обикновено, най-простите наглед неща се оказват най-сложни. И за тях е най-трудно да се намерят думи, защото те най-вече се усещат със сърцето”, допълни Стефанка Митрева. И така Попова и Митрева обличат всички идеи в думи. Историята в пиесата започва с учителката г-жа Сухарска, която решава да твори на тема „Свобода”. Но това се оказва не толкова лесно, колкото очаква. И вместо пиеса се получава рецитал от събрани сентенции на тема „Свобода”. Когато тя предлага пиесата на учениците си те не я харесват и решават сами да я напишат. Тогава разбират колко е трудна темата. За учениците родителите им са свободни, защото няма кой да ги контролира. За родителите пенсионерите са свободни, защото нямат толкова много ангажименти. За възрастните хора днешната младеж прескача границата и преминава на свободия. Многото аспекти на интерпретирането на думата свобода и много теми за размисъл поставиха учители и ученици.

За да могат всички гости в препълнената зала на читалището да разберат за какво става дума в постановката, която беше изцяло на немски език, в нейното начало ръководителите на проекта обърнаха внимание на основните акценти. Всъщност на сцената беше пресъздаден творческият процес при създаването на един театрален спектакъл – от сценария през споровете и неговото обогатяване, подготовката на артистите, репетициите.

На 20 април самоковските артисти ще представят постановката „Завесата се вдига за свободата” на фестивала в Монтана. Тази година „Театър? Фантастиш!” работи по проекта на МОН „Твоят час”, който е част от оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж”.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close