Обща категорияОбществоРегионални

Театрали от ПГ „Константин Фотинов” ще участват с пиеса на немски в Сливен

Анна Манова

За пети път театралната трупа към ПГ „Константин Фотинов” за театър на немски език „Театър? Фантастиш!”, е класирана за финалите на фестивала за училищен театър „Завесата се вдига за немски език”. Той ще се проведе между 26-28.04.18г. в гр. Сливен, а мотото този път е „Поколение Z: Ценности, идентичност, конфликти”. По традиция преди да заминат за фестивал участниците представят постановката пред самоковска публика. За да могат всички гости в препълнената зала на читалището да разберат за какво става дума в постановката, която беше изцяло на немски език, основните сюжетни линии бяха преведени на български. Пиесата беше изиграна в салона на читалище- паметник „Отец Паисий – 1895” на 24 април /вторник/.

Тазгодишната постановка носи заглавието: „Старо време – ново време”. Тя е авторска и е написана от двете преподавателки по немски език Стефанка Митрева и Емилия Попова. Талантливите самоковски гимназисти са направили сериозна заявка от участията си до момента, имат вече три първи места. А предизвикателството тази година е да затвърдят още по-убедително успеха от миналогодишното издание. Основни действащи лица са: Калина Митрева, Светослав Иванов, Николета Иванова, Иван Иванов, Любомир Йорданов, Стефани Джоргова, Евгения Константинова, Симона Върбева, Лия Ангелова, Деяна Димитрова, Виктория Благоева, Кристиян Ласкин.

По регламент пиесата трябва да бъде 30-минутна и с не повече от 10 участници в нея. Всеки сезон на изданието на фестивала има мото, което да насочи преподавателите и участниците в каква посока да развият въображението си. Тази година сюжетът се базира на познатите образи на Ромео и Жулиета. Действието започва през 1988 година, когато двамата герои са 17-годишни ученици, изправени подобно на техните Шекспирови предшественици пред изпитанието на невъзможната си любов. Любовта на двамата младежи е обременена от политическите различия на семействата. Това принуждава двамата влюбени да търсят алтернативни решения, за да съхранят любовта си. И така стигат до извода, че ще се замразят в продължителност на 30 години. Когато ги размразяват годината е 2018 и всичко много се е променило. Техниката е напреднала, учениците са много по-модерни и освободени, а те трябва да се адаптират към новия начин на живот, който им е абсолютно чужд. Младите театрали с тънко чувство за хумор пресъздадоха всъщност своето ежедневие и обичайни занимания. А публиката реагираше спонтанно на повечето случки, защото безспорно са им близки.

На 27 април младите театрали ще представят постановката „Старо време – ново време” на фестивала в Сливен.

 

Tags

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close