Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Театралите от ПГ „Константин Фотинов” – безапелационни победители от Националния фестивал в Пазарджик

Анна Манова

Самоковските театрали от ПГ „Константин Фотинов” сразиха конкуренцията и се завърнаха с първо място от Националния фестивал за училищен театър: „Завесата се вдига за немски език”, състоял се между 9-11 май в Пазарджик.

Талантливите самоковски гимназисти от „Театър? Фантастиш!” не просто се класираха на първо място сред 12-те финалисти, а завоюваха безапелационна победа. За първи път в 7-годишната история на фестивала класираните на първо място получават почти максимален брой точки по всички критерии – съответствие с обявената тематика, драматургия, езикови умения, сценично представяне, художествени решения и оформление. Признанието е за авторската постановка на преподавателите Стефанка Митрева и Емилия Попова: „Човекът и околната вреда”, изиграна брилянтно от учениците от ПГ „Константин Фотинов“.

Мотото на фестивала бе свързано с една доста популярна тематика, а именно опазването на околната среда: „Да мислим и живеем по законите на природата”. И тази година постановката е изцяло авторска, а в работата по музикалното оформление, костюми, сценография са се погрижили самите участници. Постановката акцентира върху актуалните проблеми през очите на четирите елемента – Земя, вода, въздух и огън. И не на последно място как огромните усилия на едни се обезсмислят от безотговорните действия на други. По този начин са застрашени точно тези четири елемента, без които човекът не би могъл да съществува. В различните роли успешно се превъплътиха Димитър Кучиев, Симеона Чакалова, Катя Тодорова, София Стоянова, Габриела Меракова, Лилия Сталева, Калина Митрева, Евгения Константинова, Светослав Иванов и Иван Иванова.

Театралите от „Театър? Фантастиш!” участват в Националният фестивал вече шест поредни години. И макар съставът от участници да се променя съвсем естествено през годините, успехите си остават. Самоковските ученици са се доказали като силна конкуренция дори сред елитни немски гимназии. До този момент имат четири първи места и едно второ. Това е сериозно признание не само за ПГ „Константин Фотинов” и двете преподавателки, но и за града.

„Посвещаваме тази победа на 125 – годишния юбилей на гимназия ,,Константин Фотинов”. Сърдечни благодарности за безусловната подкрепа на нашия директор г-жа Симитчийска и поздравления за всеотдайността и сърцатата игра на всички артисти! Чудесен финал за ученическата театрална кариера на абитуриентите Евгения, Калина, Иван и Светльо! Желаем им още по-големи успехи в бъдеще!”, подчерта развълнуваната и горда г-жа Стефанка Митрева.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close