Култура

Творци откриват нови хоризонти на международен пленер в Говедарци

MladostИван Шуманов

Хотел „Калина” – с. Говедарци е домакин на Международен пленер под надслов „Творчески хоризонти”, организиран съвместно с читалище „Младост 2003”. Тази година групата художници са 14 като има и чуждестранни представители – 3 от Сърбия и 2 от Албания. Участниците бяха подбрани от комисия на конкурсен принцип, след изпратени предварително от тях SV и Портфолио. В рамките на 10 дни (10-20 октомври 2014г.) участниците в пленера ще творят живопис в с. Говедарци и гр.Самоков.

Артистите споделят, че с. Говедарци е изключително място за творци, разположено в самата  Рила планина и само на 12км. от гр.Самоков. Красиво и вдъхновяващо кътче сред природата и скалите. Художниците са изключително доволни от организацията, условията, кухнята и атмосферата в Хотел „Калина”.  Посетени бяха първоначално забележителности в гр. Самоков, за да могат да почустват мястото и да получат представа за историята на нашия град. Благодарим изключително на Веселин Хаджиангелов – Цали мали град, Исторически музей, Мариана Лобутова  – Сарафската къща, Девическия манастир, Боровец. Предстоят им още посещения и изненади, но времето ни е предвидено основно за рисуване.

Огромна признателност и към спонсорите на това изключително събитие, които безусловно подкрепят творчески начинания в града: Снежана Кибарова – фирма „Захарно петле” и Сотир Немов –„Си комерсиал”

Организаторите осигуряват за участниците необходимия за всеки творец  комфорт и уют, работно пространство, нощувки, храна, транспорт до  гр.Самоков и при посрещането на чуждестранните артисти от гр.София, художествени материали и превод за участниците, контакт с артистите, връзки с обществеността и медиите, изработването на рекламни материали за пленера, реклама в интернет, културни  и забавни програми по време на пленера, озвучаване.

На финала – 19 октомври ще бъде открита изложба в галерия „Нейко Нейков“ , където гражданите на гр. Самоков ще могат да се насладят на живопис –сътворена от професионални художници и вдъхновена от престоят им в нашия град –известен като град на художниците и с традиции в областа на изобразителното изкуство и занаятите.

Това ще бъде една изключително сериозна реклама за нашия град  и страната предвид участието на професионални художници със значителни постижения и награди пристигнали тук от различни държави и региони на страната  за да усетят магията на Рила и гр.Самоков и пресъздадат в произведения на изкуството.

Присъствието  на изложбата и личен контакт с артистите по време на пленера ще бъде неоценимо и жизнено важно за облика и приноса към изкуството и културата на гр. Самоков. Каним всички на изложбата на 19.10.2014г. от 12 ч. в галерията на Нейко Нейков

 

УЧАСТНИЦИТЕ В ПЛЕНЕР – ГОВЕДАРЦИ

10-20 ОКТОМВРИ 2014

 1. АЛЕКСАНДРА ОБРАДОВИЧ – СЪРБИЯ   -Пирот
 2. ЖАСМИНА ВОЛОДЕВА ИВАНОВА – БЪЛГАРИЯ   –Стара Загора
 3. АНА ДЖАПОВИЧ – СЪРБИЯ    -Белград
 4. ЛОРА ЯНЕВА – БЪЛГАРИЯ      -Бургас
 5. ПЕТЯ ГЕОРГИЕВА – БЪЛГАРИЯ   -София
 6. ЙОВАНА СИБИНОВИЧ – СЪРБИЯ -Белград
 7. СИЛВИЯ ТОПАЛОВА – БЪЛГАРИЯ -София
 8. РОЛАНД РУНАЙ – АЛБАНИЯ  -гр.Влора
 9.  АРИАН МЕДИУ -АЛБАНИЯ –гр.Влора
 10. СВИЛЕН ЗЕМЕДЕЛСКИ – БЪЛГАРИЯ –Шумен
 11. СТЕФАН АЛТЪКОВ – БЪЛГАРИЯ -София
 12. ИВАН ШУМАНОВ – БЪЛГАРИЯ -Самоков
 13. ДОБРОМИРА ДИМИТРОВА –Шумен

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close