ОбществоРегионалниСамоков

Творците от „Зографче” се запознаха с художничката Анжела Минкова и рисуваха върху вода

Анна Манова

В топлия августовски ден /16.08/ малките творци от ателие „Зографче”, с ръководител Маргарита Кьосева, се запознаха с художничката Анжела Минкова и специфичната техника на рисуването върху вода. Това се случи в двора на Сарафската къща. Събитието беше продължение на подредената в началото на месеца изложба във възрожденската къща, в която художниците показаха над 150 свои творби.

Децата имаха реалната възможност да се запознаят с професионалната художничка Анжела Минкова и техниката ебру. От 1983 година тя е член на СБХ, участвала е в множество изложби в България, Холандия, Испания, Англия, Гърция и др. Носител е на награди, има самостоятелни изложи. Произведенията й са притежание на частни колекции и галерии в страната. Минкова е посещавала и работила в Самоков, а през последните няколко години е завладяна от техниката за рисуване върху вода, която тя определя като чудесна психотерапия. Датира от 9 век и в България е почти непозната. В превод ебру означава ликът на водата и е стара персийска техника, която малко по-късно се настанява в ателиетата в Истанбул. Използвала се е за държавни документи. Всяко направено нещо е уникално. Самата Анжела Минкова се обучава в ателие в Истанбул и около 8 месеца й отнема да направи собствени разтвори, които да не потъват. Рисува се върху разтвора, който е от растителна смола и се използват четки от конски косъм, както и специално шило. Изобразеното на водата се отпечатва върху сух лист хартия. Техниката изисква много търпение, но направените неща са уникални.

Децата от школа „Зографче” ентусиазирано наблюдаваха всяка стъпка от интересната техника, демонстрирана им от Минкова. И с нетърпение чакаха да се включат с цветовете, да развихрят въображението си и да се насладят на получените резултати. Всяко едно от тях имаше възможност да направи по една своя картина и да се порадва на резултата.

„Много дължа на този град и на графичните бази в него. Тук съм работила дълги години, седяла съм по няколко месеца през годините 1986- 1988 година. Имам тук литографии, много дължа и държа на Самоков. Тук съм по покана на Маргарита Кьосева и на уредника на Сарафската къща. Маргарита е всеотдаен и верен на изкуството човек, който прави много за децата в този град с традиции в областта на изобразителното изкуство. Дава на децата правилните и необходими насоки, за да формират собствен усет и вкус. Защото изкуството е като парфюма, може да не знаеш как се прави, но той или ти харесва или не ти харесва”, сподели пред в. „Самоков 365” Минкова.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close