Политика

Таня Шолева: Реформаторският блок е отворен за младите хора

Таня Шолева е кандидат за депутат от коалиция „Реформаторски блок – Глас народен“ от 26 МИР София обл. Тя е родена в гр. Самоков през 1985 година.  Има завършена бакалавърска степен по специалност „Икономика и организация на труда” и магистърска степен по „Управление на човешките ресурси” в „УНСС” – гр. София.

От 2011 година ръководи Център за професионално обучение към „Европейски алианс по образование”. Работи по проекти, финансирани от Европейския съюз в областта на обученията за професионална квалификация и ключови компетентности, в областта на спорта и други.

Владее немски, английски и руски език.

Таня, за първи път името Ви фигурира в листите за кандидат-депутати. Вие сте млад, образован и динамичен човек, занимаващ се в сферата на професионалното образование и обучение. В тази връзка как натрупаният до момента опит ще се впише в политиката?

Да, това са моите първи стъпки към политиката, но желанието ми да участвам в нея не е на всяка цена.

Предизборната кампания е към своя финал и през изминалите две седмици имах възможността да участвам в интересни срещи заедно с останалите кандидати от Реформаторски блок. Ежедневието ми беше доста динамично, но пък срещите с хората са зареждащи, особено за млад човек като мен, имащ амбицията да се развива. Именно тогава се убедих, че опитa, който имам с работата ми по проекти, ми дава един добър старт.

Кои Ваши качества ще бъдат ключови, за да се справите с това предизвикателство?

Не очаквайте да си служа с клишета. Младостта дава предимство, особено когато е в съчетание със знания и желание за постигане на реални резултати. Работата ми в учебния център и изпълнението на проекти ме научиха да планирам ежедневните си задачи, да бъда отговорна и да взимам решения, касаещи много хора. В посланието на Реформаторския блок нещата са казани точно – „Общи усилия – сигурен успех”.

Какво е мястото на РБ сред десетките партии и коалиции, регистрирани за надпреварата на 26 март 2017 г.? И  какви са основните цели на партията, чиито представител сте?

„Реформаторски блок – Глас народен“ е коалиция, в която личностите са с модерно мислене. Управленската програма на „Реформаторски блок – Глас народен“ може реално да бъде изпълнена. Акцентът е поставен върху осигуряването на благоприятна среда за бизнеса в България. Предвиждат се промени в данъчното законодателство, които са свързани само и единствено с намаляване на данъците. Пример за това е идеята за намаляване на ДДС до 18% след четири години. Днес, повече от всякога, е важно реформите да продължат и да не се допусне колебание и отстъпление от постигнатите добри резултати в последните две години.

Какво е мястото на младите и непознати лица в политическия живот на страната ни? Това плюс или минус е?

Според мен е по-скоро положително. Опитът в политиката естествено е важен, тъй като рутината дава увереност, но промяната може да бъде направена само от нови лица, желаещи и работещи за това.

Как се изгражда доверие в хората, за да подкрепят мажоритарно един или друг кандидат?

Доверие се изгражда ежедневно – в работата, в ангажиментите към колеги и приятели, общество. Мажоритарният избор в България работи – това е доказано. Много хора изразяват по този начин предпочитанията си към личностите в партийните листи.

Като млад човек, който живее в малък град, как виждате живота в България? Какво кардинално трябва да се промени, за да живеят хората по-добре в собствената си страна?

Необходимо е образованието да се превърне в национален приоритет. Само чрез неговото развитие може да се постигне и развитие в държавата, ръст в икономиката и оттам в доходите на хората. Продължаването на здравната и съдебната реформа, с акцент върху борбата с корупцията, също са от важно значение.

На местно ниво смятам, че могат да бъдат подобрени някои неща с поглед към младите хора. От една страна е необходимо да се работи по насърчаването им да останат и да се развиват в родния си град, тъй като ниското заплащане и липсата на перспектива за развитие са фактори, които ги карат да напускат Самоков, а от друга страна би било добре да се разнообрази и обогати културният живот в града, за да имат възможност младите хора да посещават повече културни събития. Обичам родния си град и съм щастлива тук. Като млад човек, категорично заявявам, че искам да продължа да живея и да се развивам в Самоков.

Апатични ли са младите към случващото се в живота им и към политиката? И защо?

Младите са отзивчиви към ставащото в България и света. Младостта винаги има отговор. Понякога той се изразява като опит за промяна към по-добро бъдеще в България, а понякога като избор за реализация извън нея.

Какво мислите за Самоков и неговото бъдеще?

Много мои приятели от Самоков вече живеят в големия град, а някои от тях дори извън България. Това ме кара да мисля, че е време да се осигури среда, даваща възможност на младите хора да работят в родния си град, да се развиват и да градят бъдещето си тук. Ако това не бъде постигнато, бъдещето на Самоков трудно би могло да се прогнозира в положителна насока.

В какво вярвате и накъде са насочени усилията Ви?

Всеки един от нас има цел, която се стреми да постигне, а знанията и опита, които трупа, са средството за постигането и. Бих казала, че участието ми в тази кампания е ценен опит.

Вярвам, че на 26-ти март всеки от нас ще даде своя глас с мисъл за едно по-добро бъдеще. Отново бих цитирала „Общи усилия – сигурен успех”. Затова на 26-ти март изберете бюлетина № 21.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close