Култура

Танц на тонове и светлини пред Музея

5Анна Манова

Традиция стана всяка година в рамките на празника на града пред Историческия музей в Самоков да се изнасят концерти на гостуващи изпълнители. Летвата беше вдигната много през последните няколко години с участието на творци от ранга на Васко Василев, Веско Ешкенази, Теодосий Спасов. Тази година за настроението на самоковци се погрижиха младежите от Open Source Trio. Млади, талантливи и експресивни.

Тържествено започна откриването на концерта на триото на 17.08.15 г. с вписването в летописната книга на кмета Владимир Георгиев. Летописната книга беше въведена през 2010 година, като в нея са упоменати дейностите на кметовете на Самоков от 1878 г. до днес, за да може да остане стореното за поколенията. Да се знае и помни. Тя грижливо се съхранява в Музея. Събитието беше открито от водещата Любослава Кьосева, която даде думата на директора на Историческия музей Веселин Хаджиангелов. Хаджиангелов акцентира върху същината на писаното слово и неговото основно свойство да остава отпечатък за бъдещето. „Този акт по вписване е известен далече в историята. Още Прокопий Кесарийски прави първите записи. И така историята става все по-голяма. Това е специална книга, не просто на обещанията, а на това което е сторено. Ето защо и самият акт по вписване е толкова публичен”, обясни Хаджиангелов пред присъстващите самоковци. Сред записаното през изминалите 4 години от мандата на кмета Георгиев бяха реставрацията и консервацията на Цари мали град, общинско предприятие за управление на депото, изграждане на мадан, създаване на дневен център от семеен тип, интерактивни площадки, облагородяване на пространството около символа на града Голямата чешма, създаване на фитнес на открито, асфалтиране на 65 улици, усвояване на около 30 мил. лв. от европроекти и т.н. Под изброените дейности Георгиев се разписа в летописната книга.

Малко преди 20.30 часа започнаха и момчетата от Open Source Trio. Зад това име на бандата стоят Мартин Велев – бас китарист, барабанистът Юри Шеве и самоковското момче на клавири Момчил Атанасов. Малко преди да се стъмни съвсем те направиха за присъстващите едно пътуване във времето. Всъщност точно така се казва и парчето, с което откриха концерта си: „Пътуване във времето”. Тези три талантливи момчета се запознават в общата основа на импровизацията. Триото е основано през 2010 година в Холандия и от тогава до сега набира скорост. Имат изяви в почти цяла Европа. През 2013 година издават първия си албум, озаглавен „Мираж”. И в момента подготвят втори. Всъщност парчето „Мираж” Момчил Атанасов посвети на Иван Янков, Михаил Янков и Румен Тосков – Рупето. Което показа свързаността на Момчил с родния Самоков и неговите безсмъртни творци.

От терасата на Музея различните светлини си играеха умело с тоновете. Като пресъздадоха една обща картина, която съвсем не без основание можем да наречем изкуство. Момчетата от Open Source Trioпредложиха на самоковската публика едно различно и модерно звучене, здрав бас, много барабани и безспорния талант на самоковската следа в триото. Една смесица от усещане за рок концерт в един момент, а в друг все едно си в романтичен пиано бар, a музиката нежно гали сетивата ти. И всичко това в рамките на един час, на открито, в Самоков. Дори прогнозата за лошо време не се осъществи, защото звуците от инструментите прогониха нахалните облаци и се погрижиха да подарят добро настроение на присъстващите пред Музея в приятната и леко прохладна августовска вечер. Усетен беше и лек „Бриз от Изтока” /както се казва едно от парчетата им/, след това имаше провокация с парчето „Метал джаз”, което беше прогресив рок, за да се вдигне адреналинът на публиката на по-висока „Надморска височина” и за финал поставиха „Точка, от която няма връщане”.

Накрая момчетата раздадоха автографи, като предлагаха албума си на стойност, определена от самите купувачи, за да може изкуството им да достигне до повече хора, а парчето им „Надморска височина” трупа множество харесвания в канала youtube.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close