ОбществоРегионални

Танцьорите от ФТА „Самоков” се готвят за голямо пролетно хоро на 21-ви март

Самоков 365

„Сребърни пендари дрънкат, върху момини млади снаги . За празник се стягат ергените, че пролет иде. За хоро е време! За младо хоро – пролетно . Хоро за обич !Хоро за сила и здраве! Хоро за нов живот ! Време е ! Пролет иде ! Хоро иде !“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За 9 – и път, тази година, стотици любители на българския фолклор и хубавите народни хора ще се отправят към Велинград за едно голямо пролетно хоро. Фестивалът организиран от Сдружение „Пролетно хоро” с председател Иван Пещерски е фестивал на българщината. Той е емоция, гордост, традиции и бъдеще събрани в едно. Събитието се провежда в рамките на един ден и е истински урок по родолюбие за малки и големи, в който всички се включват с желание, вълнение и обич. Трите модула, заложени в програмата му  предлагат различно изживяване и емоция и за участниците, и за публиката. Представят по атрактивен и оригинален начин фолклора ни, провокират интерес към българските народни хора, любов към българските традиции, национална гордост и самочувствие.

Тази година в „Пролетно хоро” се включват и самоковски участници. Танцьорите от ФТА „Самоков” с ръководител Борислав Искрев ще запишат дебютното си участие във фестивала. Това е и първата по-сериозна изява от началото на годината за танцовия ансамбъл, част от голямото семейство на Читалище-паметник „Отец Паисий – 1859”. Само преди дни, в началото на февруари, формацията отбеляза своята 5-та годишнина с голям концерт на читалищната сцена. След него са вперили поглед, трепет и усилия към предстоящата изява, а дестинацията е Велинград.

Провежданият от 9 години там фестивал е част от културния календар на общината и Министерство на културата. През 2017 г. е сред номинираните в Туристическите награди на Министерството на туризма” в категорията „Туристическо събитие”. През последните 5 години той се радва на изключителен интерес като участниците и гостите в него са между 1400 и 1800 души. Радващо е, че Самоков също е представен и защо не в бъдеще броят на желаещите да се включат в събитието да се увеличава.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close