Общество

‘‘Танцът – изкуство. Тялото – инструмент. Научи се да свириш на инструмента и овладей изкуството‘‘ – Деби Дии

Милена Кралева

milena2Когато обичаш да правиш нещо, ти влагаш в него цялото си сърце. Кредо, което е устояло всички предизвикателства на времето. Нима си мислим, че когато насилваме нещата не личи? Напротив, личи, все едно, че сме съшили черна кръпка с бели конци.

Но тази история не е написана като пример за поговорката, че насила хубост не става. Тя разказва за едно младо момиче и нейния избор. Разказва за това как са се намерили Милена и танцът и как вече три години вървят  ръка за ръка без ни най-малка сенчица за това, че са си омръзнали. Една хубава история с трудни моменти в нея, но като всяка прелюдия и тази е спомогнала за осъзнаването на простичката истина, че няма победа без усилие.

Сега Милена е на 18 години, но започва да тренира, когато е на 15. За три години дори и не предполага колко много това занимание ще я промени. Само че за добро. Става по-отговорна, дисциплинирана, отворена към света и по-лесно приемаща предизвикателствата. Най-малкото събитията с конкурсен характер показват не само на нея, но и на цялата школа, че в тях има доста  хляб. За да успяват обаче жертват малките сладки изкушения на съвремието ни.

Когато задавам въпроса „Защо танци?“ отговорите обикновено гравитират около емоцията и свободното изразяване на себе си. Така е и при Милена. За нея това е свободата не само на движението, но и на волята. Не отрича, че в началото е било трудно. Несигурност, съмнение, колебание, болка. Първите стъпки са такива. Първоначално срещаш стената на собствената си неувереност, но с течение на времето и на останaлите свои съратници я преодоляваш. Загърбваш, но никога не забравяш откъде си тръгнал и винаги гледаш с разбиране и с готовност за помощ на следващите, които идват в залата. В тях, без да искаш, припознаваш себе си.

Момичетата от студиото минават през много емоции заедно – някои са добри, други не чак дотам. Важното в случая е, че винаги са заедно – „Грижим се една за друга, помагаме си в трудни моменти, подкрепяме се, казваме „Извинявай“, обичаме се, истински сме. Ние прекарваваме почти всеки ден, даже да не кажа и всеки ден, заедно. Истински щастлива съм, че съм заобиколена от такива хора. Прекрасни са. Обичам ги много!“. Това признание е 100% откровение, което е валидно за всички тах. Запознанства от началото прерастват в истински приятелства и нещо повече понякога тези приятелства са толкова силни, че създават каузи.

Милена е много откровена и по отношение на Катрин – човекът-спойка на отбора : „Тя е моето вдъхновение и воля, тя ме подкрепя и без нея нямаше да стигна дотук и нямаше да съм това което съм. Търпелива,борбена и непоклатима, това е! Благодаря и от цялото сърце и душа, че ме научи на толкова много неща и че винаги е до мен и продължава да го прави. Тя не е само мой треньор, а е един много близък до сърцето ми човек и винаги ще е така.“milena-1

Многото събития, в които взимат участие момичетата са ги изградили като устойчивост към притеснението, но всяка от тях си има и своето  паметно начало. Коя не спира да говори, коя дава кураж, коя чувства  пеперуди в стомаха – всяка реагира по различен начин.

Колкото и забавно да ни се струва на нас, първото стъпване на сцената винаги остава траен отпечатък. Въпреки че е била притеснена, Милена е била амбицирана да покаже какво е научила. Амбицията и не позволява да се прекърши пред вълнението. „Развълнувана съм  от всичко, което ме заобикаля, но щом започна да танцувам, това изчезва и се чувствам удовлетворена и доволна от себе си“.

Годините минават – 1,2,3, но за Милена последна остава мисълта да се отказва от това, което обича, както самата тя казва. „Да, има трудности, но те се преодоляват. Не трябва да се отказваме толкова лесно от нещата, които обичаме само защото е трудно.“

Затова тя продължава да изразява себе си чрез музиката и танца. Защото това я зарежда и вдъхновява да търси нови посоки. Да бъде истинска и себе си. Голям лукс в днешно време.

 

 

 

 

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close