Общество

“Танцуването е като сънуване със стъпалата ти!” – Констанс

 

Катерина Вукова

katerina„В танца човек има свободата да бъде извън себе си, да се превъплати в различни образи, да бъде някой друг, да покаже чувствата и страстта си, да излее емоциите си“ – казва още в самото начало на разговора ни Катерина Вукова. Поредната наша гостенка в „Новите млади“. Емоционални и интелигентни, момичета имат  ясно осъзнато чувство за дисциплина и отговорност, това е съставът на „Katty dance””, погледнат като цяло. Но отделните „парченца“ от пъзела са истинската красота, която го създава.

Катерина става част от състава на танцовото студио, когато е на 16.  Оттогава досега /вече трета година/ в ежедневието и задължително присъства тренировката – като начин да изгради себе си и като любов към магията, наречена танц. За всяка една от тях важно е началото и то също е вълнуващо за нашата героиня. Да, трудно е, тежко, притеснен си, че не познаваш никого, не си сигурен в това дали ти се получава и т.н. Но всеки път, дори и най-трудният, започва с първата крачка. Така е било, така и ще бъде. Винаги.

Много е важно при първите си крачки да имаш чувството за самоконтрол и да умееш да се виждаш, когато не правиш нещо, както трябва – „В началото ми беше доста трудно, притеснявах се дали правя движенията правилно, дали съм в ритъм. След това се отпуснах и започнах да усещам кое е правилно и да се уча от грешките си“, спомня си Катерина. Обаче полека лека всичко си идва на мястото и пътечката се превръща в път. Път, по който е важна и опората от страна на семейството – тя е човек, който много държи на семейството си, а като прибавим към него танците и любовта към пътешествията се получава онази амалгама, която спасява.

„Всъщност танците и пътуването много си приличат. Те ме измъкват от еднообразието, негативното, сивото и ме отвеждат в различни светове, помагат ми да науча много за себе си и ме изпълват с емоции и вдъхновение“ – точно последното, вдъхновението,  е тайната съставка, която внася цвят в живота ни. Вдъхновението е това да правиш нещата както ти сам си решил, да изпипаш или да разместиш детайл – да вкараш сърцето си там, в това дело, за да му вдъхнеш живот. Това казва и Катерина, че „в танца човек има свободата да бъде извън себе си, да се превъплати в различни образи, да бъде някой друг, да покаже чувствата и страстта си, да излее емоциите си“.

Попадайки в залата, задачата има нов облик. Началото е поставено – след първоначалното отърсване, вече е назрял моментът да се гради. Идват изявите, участията, публиката. Толкова голямата подробност – публичността. Едно по едно пристигат и отговорностите, защото без отговорността отборът не би бил така задружен и сплотен.

„Преди да изляза на сцената за първи път си мислех за стъпките, за публиката и не знаех какво да очаквам, но след като излязох и усетих атмосферата, адреналина, се почувствах по неописуем начин и исках да излизам пак и пак. Това чувство е пристрастяващо.  „ Да, има и напрежение, няма как без него – то е съставна част от душата на артиста. Първият път е своего рода катарзис, който задължително трябва да бъде преживян. Така се калява не само характерът, така се калява и желанието да бъдеш добър. И мисълта никога да не се отказваш от постигането на целта си. „Мислила ли си да се откажеш?“  – питам аз „Не. Танците са част от мен, те ми дават свобода и винаги ще намирам време за тях“ – казва тя и отново стигаме до казаното малко по-горе, че това е нейният начин да избяга от сивотата не само във действителността, но и от сивотата в душите ни. Начин да спасиш себе си. А какъв по-задружен начин от този в това начинание да имаш и повече сродни души.

„… Момичетата са хората,  които винаги ме карат да се усмихвам, те са много различни, креативни и позитивни. С тях винаги много се смеем , споделяме и се ценим. Ние сме едно цяло и винаги си помагаме. Обичам ги и им благодаря“. Момичетата и Катрин са хората, благодарение на които се крепи този успешен душевен комфорт. Стъпвайки на него, идва и редът на големите събития, които ежегодно танцовото студио прави. Но не е само това, защото виждайки какъв екип са, желаещите да станат част от него са безброй.

Това е показателно за силата на намерението да бъдеш различен и да твориш, без да се концентрираш в рамки, натрапени от времето или от някой друг. Тук идва иkaterina-2 ролята на ръководителя, който трябва да бъде магнитът за таланти. И тя намира и възпитава това, защото ако има талант, той трябва да бъде „обработен“. „Катрин е много важен човек за мен. Тя и родителите ми са хората, на които се възхищавам и които ме мотивират. Още веднага щом се запознах с нея, я почувствах близка. Тя винаги ни разбира, помага ни, изслушва ни, подкрепя ни, кара ни да се смеем и ни учи да бъдем истински не само на сцената, но и в живота“. Нещо изключително важно, защото всеки творец, чийто живот е свързан с публика и сцена, в един момент слиза от нея и от него зависи как ще продължи и колко истински ще бъде.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close