Седмицата

Там…край депото

DepoАнелия Балабанова

Хамлетовското питане да бъдеш или да не бъдеш, префасонирано по самоковски към днешна дата би звучало да има или не регионален център за управление на отпадъците в м. Катранджия, да се инициира или не от страна на местното ръководство референдум за неговото изграждане. В петък се проведе поредна работна среща, свързана със започналото строителство на депото. Специалисти от МОСВ и лично министър Ивелина Василева дойдоха в Самоков, за да разяснят още един път пред представителите на Инициативния комитет и местното население основните моменти около изграждането на съоръжението. На срещата присъстваха още Красимир Живков – ресорният отговорник за политиката по управление на отпадъците и народният представител Ирена Коцева.

Съвсем очаквано обясненията на министър Василева, кмета Вл.Георгиев и специалистите в залата предизвикаха остра  реакция сред противниците на идеята. В подкрепа на това бяха изложени добре познатите аргументи, свързани с неточности в доклада по ОВОС, близкото разстояние до с. Драгушиново. „Човеците поставяме себе си над природата” – заяви Румяна  Костадинова от Инициативния комитет срещу изграждането на депото, която определи мястото като изключително рисково. Не пропусна да добави, че теренът е с по-високо разположение от коритото на р. Искър и се явява предпоставка за замърсяване. Евентуални форсмажорни обстоятелства биха могли да предизвикат доста сериозни екологични последствия. Бойко Хаджийски, с доза ирония,  определи срещата като “чудесен пример за симбиоза между централната и местната власт, когато става въпрос за усвояване на евросредства”. Но… Като контрапункт на това той спомена, че едва ли е най-доброто решение от гледна точка на хората, които живеят на минимално отстояние от строящото се депо и се притесняват.

Ясно е, че соломоновското решение – хем вълкът сит, хем агнето цяло няма как да бъде приложено в конкретния случай. По всичко личи обаче, че депо все пак ще има и въпросът оттук нататък е да се намерят максимално ефективни начини за контрол и качествено изпълнение на предвидените дейности. Какви гаранции могат да бъдат дадени на гражданите на община Самоков, че евентуалното изграждане на регионално депо за отпадъци с обща площ  327024 м2 няма да застраши тяхното здраве и живот? Това официално питане беше отправено от Ангел Джамбазки към Жан-Клод Юнкер с надежда все пак да се внесе някаква яснота.

Крайният срок, заложен за изпълнението е 31.10. 2015 г. Както е известно, първият етап включва изграждането на една клетка със сепарираща и компостираща инсталация. Най-сериозният аргумент, който управляващите от различни правителства изтъкват е, че в периода 2014-2020 г. държавата няма да има възможност да се възползва от европейски средства за реализацията на подобни проекти. Политическото говорене е в посока на това, че липсата на такива места за управление на отпадъците ще доведе до санкции. Отново беше повдигната темата за съществуващото в момента сметище, което отдавна е „извън релсите”. Срокът на експлоатацията му е изтекъл, но продължава да съществува и представлява реална заплаха за природата и здравето на хората. За пореден път беше повдигнат и въпросът с избора на площадка и защо точно на това място. В отговор беше споменато, че са проучени общо 19 терена, а за още по-детайлна картина са направени допълнителни геоложки проучвания, финансирани от Общината. Това обяснение предизвика и ответна реакция. Намесен беше моделът „Кой” като присъстващите представители на Инициативния комитет поискаха да узнаят кой стои отдолу и кой иска да накара гражданите да замълчат. Все още актуално звучи предложението за местен референдум. Едно от разумните предложения, отправено от Петър Чарийски, беше представители на Инициативния комитет, заедно със съответните специалисти, да посетят на място някои от действащите депа. Това звучи доста реалистично и не е изключено един ден да се случи, което би внесло известна доза успокоение.

Related Articles

2 Comments

  1. Присъствах на срещата с министър Василева. За съжаление в мен остана неудовлетворението, че нещата са предрешени и това беше отбиване на номер! Отбиване на номер, че виждате ли ние обръщаме внимание на мнението на хората,изслушваме ги ,но си правим това което сме си намислили. Това беше и стратегията на стария кмет, който постоянно твърдеше, че е за “диалог между властта и населението”,но си правеше каквото си е намислил. Тази демагогия продължава и сега! Най точните изказвания право в целта бяха на Румяна Костадинова д-р Панев. След това на моменти се изместваше акцента на събирането, особено от ответната страна, които не спираха да ни увещават колко стриктно ще се изпълняват изискванията при строителството, за направените оценки от РИОСВ (по мнението на Инициативният комитет и гражданите това е най-фалшивият документ, който посочва р. Палакария като най близка река. Това показва, че “експертите” въобще не са си направили труда да погледнат картата, или сателитни снимки(такива Бойчо Стамблийски показа на един от присъстващите депутати). Прав е Бойко Хаджийски с коментара си за симбиозата между централна и местна власт, за съжаление в ущърб на всички ни.На тръгване показах на министър Ивелина Василева снимките на р.Искър и порутените прагове. В предишният ден в писмо и бях напомнил за нейно нареждане през 2012г като зам. министър за възстановяване на съществуващите хидросъоръжения. Казах и,че нищо не е предприето досега и това е един от примерите на “диалог” между местна власт и мнението на гражданството. Сега се очертава да стане същото,направих паралел между станалото и очертаващото се да стане в много по голям мащаб.Още преди години трябваше да стане този референдум, но след като управниците ни докараха до тук с недалновидната си предателска политика, сега трябва да го направим каквото и да ни струва! Направихме абсурден референдум за АЕЦ(където малцина са компетентни),защо сега да не направим допитване за такова нещо което пряко ни засяга и всеки може да има мнение? Та това е 30 години струпване на огромни маси боклук не само от 4-те общини, но и от София (според Министерско постановление такива депа са задължени да отделят 10% от площта си за нуждите на други Общини. Справка – депото в Севлиево, където въпреки недоволството на цялата общественост само за година са превозени 20 000 т. бали от София! Да се надяваме, че референдума ще стане пък “каквото сабя покаже”. Колко поучителни поговорки имаме “Глас народен, глас божи”! Така ще отпадне и отговорността от Общ. ръководство и няма да ги “плюят” следващите поколения!

  2. Как щеше да има референдум при предишното управление т-е. при мандата на покойният вече Ангел Николов това бе абсурдно , всички подобни проекти се бавеха умишлено действаше се по обекти само от които има лапачка,и пада суха пара на ръка!! – Не се даваше гласност по тези въпроси,за да може да се краде на спокойствие и на воля Ангел Николов и свитата му откраднаха толкова пари колкото ум не може да ви го побере, сегашните пасти да ядат , шансовете сега да се проведе референдум са по големи от преди.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close