Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Талантливите зографчета на Маргарита Кьосева подредиха 150 платна в Сарафската къща

Анна Манова

Талантливите малки художници от ателие „Зографче”, под ръководството на Маргарита Кьосева, подредиха пъстра и разнообразна изложба. Нейното официално откриване се състоя в разгара на лятото – 1 август, във възрожденската атмосфера на Сарафската къща. Впечатляващото в изложбата са използваните различни техники и стилове, и тяхната бройка – над 150 платна са изложени и чакащи своите посетители. С картините Сарафска къща се преобрази в своеобразна галерия, събираща на едно място света на детското творчество и пъстротата и безкрайността на въображението и емоциите.

За официалното откриване и представяне на самата изложба се погрижи уредникът на Сарафската къща Марияна Лобутова. Тя припомни, че това не е първо гостуване на школата по изобразително изкуство именно там. През 2016 година зографчетата бяха част от тематична изложба под надслов: „Малък художник”, а през 2017 година представиха собствена самостоятелна изложба под мотото: „Цветовете на пролетта”. Като прави впечатление, че картините пресъздават виждането на децата за света, с малки насоки от страна на ръководителя, но с много близко чувство до самото дете. В настоящата изложба са представени над 150 творби от богатия и колоритен творчески път на младите художници от ателие „Зографче”. Сред тях могат да се видят не малко икони, красиви цветя, приказни герои от любимите филмчета, пейзажи, натюрморти, представители на животинския вид и т.н

Дъждовният ден не възпрепятства близки, роднини и родители да посетят изложбата и да оценят по достойнство старанието и таланта на зографчетата. Повече от четвърт век Маргарита Кьосева работи отдадено с децата, създавайки естетически усет в подрастващите любители на четката, запознава ги с различни техники в изобразителното изкуство, докосва чистия детския свят до историята и културата на Самоков и България. Кьосева създава проекти, които вдъхновяват малките художници и те участват в изложби, пленери, конкурси и печелят награди.

Самата Маргарита Кьосева не успя да скрие вълнението и възхищението си от малките зографчета. Тя подчерта, че платната най-добре говорят за тях, а школата непрекъснато се обновява с талантливи деца. И покани всички присъстващи да се насладят на работата им.

Изложбата ще гостува в Сарафската къща до 17 август /петък/.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close