Общество

Талантите на читалище „Младост” продължават напред

Анелия Балбанова

младостРадостни вести с адрес читалище „Младост – 2003” дойдоха тези дни. „Радка Шукадарова, подготвена от Станислав Крумов –  магистьр хореограф при читалище „Младост” , който вече четири години работи и обучава децата в танцово изкуство е приета в Софийското хореографско училище. Божидара Трохарова, възпитаничка на Христо Христов също е приета, но в Музикалната академия и от есента ще продължи изучаването и усъвършенстването на този прекрасен инструмент – китарата” – съобщи председателят на читалището Лили Шуманова.

Успехите са резултат от дългогодишна и всеотдайна работа. „Отдавна в Радка съм видял данни и качества, които биха дали възможност да продължи развитието си като професионален танцьор и изпълнител. Започнахме да работим упорито след Нова година и тя вече е ученичка в Националното училище за танцово изкуство” – коментира хореографът Станислав Крумов. Той самият е негов възпитаник, завършил е Академията в Пловдив и се е изявявал като професионален изпълнител в ансамбъл „Тракия”. По думите му конкурсът е бил доста силен, защото тази година е имало около 70 момичета, а са приети по-малко от половината, около 24. В преобладаващата част това са деца от хореографски паралелки, специализирани училища с разширено изучаване на танци в София и страната. „Ние репетираме два пъти в седмицата. Условията не са някакъв лукс, но се справяме и успехите, които жънем с децата по фестивали са доста. Това показва, че сме на прав път” – коментира специалистът, който приема танцовото изкуство като своя лична кауза. „ Много съм щастлива от това, че трудът ми се увенча с успех” – сподели талантливото момиче. Радка е с успехи и на спортния терен в състезанията по биатлон, но оттук нататък танците ще са с приоритет. Както вече стана въпрос, подготовката за изпита в Хореографското училище започва малко след Нова година. Представянето пред комисията е с три танца – влашка комбинация, пазарджишка копаница от Тракийския край и бистришко четворно хоро от Шоплука, обхващащи различни фолклорни области. „Моето желание е Радка, поемайки по този професионален път на танцовото изкуство, един ден да се завърне тук като млад специалист. Много ще се радвам мой ученик да доразвие и надгради постигнатото, за да има приемственост между поколенията. Още повече, че тя е от този край, познава традициите, хората, народопсихологията и това е голямо предимство”, обясни хореографът.

Безспорен повод за гордост е и успехът на най-добрата китаристка от ансамбъл „Акустика” с ръководител Христо Христов, която вече е студентка в Музикалната академия в София. През годините подобни постижения са се превърнали в хубава традиция. „Още със създаването си читалище „Младост“ започна подготовка на  деца –  кандидати за училищата по изкуствата. Под ръководството на художника Иван Шуманов влязоха първите наши кадри в Полиграфическия, в художествената гимназия завършиха висше  образование и работят в сферата на изкуството. Първият ни хореограф Витали Милов успешно подготви Ива Дамянова  с джаз балет композиция. В последствие тя завърши музикална академия и пее с Васил Петров в момента” – припомня Лили Шуманова.

Другите две музикални звезди – братовчедките Маргарита и Марина Бочеви  продължават участието си в трети кръг в конкурса за руска песен стихотворение и танц „Пусть всегда будет солнце“, който продьлжава месец септември в гр. Казанльк.  Да пожелаем на  талантливите деца на читалище „Младост” и гр. Самоков много успехи творчески  и сцени за изяви – наши и международни.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close