Обща категорияОбществоРегионални

Тази година самоковци търкаляха питки на сняг за Благовец

Анна Манова

Тази година посрещнахме Благовец със сняг. Мразовитото мартенско време не повлия на желанието на самоковци да спазят една отколешна традиция – търкаляне на блага питка, което е характерно за нашия край. Още от ранни зори по-голямата част от домакините се захващат с месене на сладка питка, което се свързва с благата вест, наричане за берекет, дълголетие и здраве. Като вечерта преди празника се гонят злите сили с думите: „Бягайте змии и гущери, утре иде Благовец!”, което е съпроводено със силно тропане по метални предмети и обикаляне на дома.

Традиционно самоковци посрещат празника Благовец на Ридо, като подходящо място за търкаляне на питка. При хубаво време хората се организират и превръщат деня в пикник на открито. Старо поверие гласи, че на Благовец не се излиза без пара в джоба, та да не те закука кукувица, което се свързва с трудна финансова година. Вярва се още, че колкото по-далече се търкулне сладката питка, толкова по-дълъг ще е житейският път на човека и ще е съпътстван със здраве. Този празник е особено любим за децата, защото се превръща във весела игра на открито.

Тази година всички, които бяха решили да спазят обичая, търкаляха питките върху сняг. Не лисваше оживление въпреки изключително студеното време. Множество ентусиасти се бяха запътили към Ридо, като една голяма част от тях се бяха насочили в горната част на Ридо, по посока на стадиона и новите беседки. Имаше и такива, които си бяха заформили софра. Чуваше се глъчка и имаше настроение. Хората се поздравяваха и бързаха да се приберат, заради студеното време. Важното е, че въпреки лошите атмосферни условия обичаят беше спазен и тази година.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close