ОбществоРегионални

С 329 произшествия приключи 2019 г. за самоковските пожарникари

Анелия Балабанова

В работен ритъм и без сериозни произшествия приключи 2019 за самоковските пожарникари. Огнеборците са се отзовали на общо 329 сигнала, което е със 7 повече от 2018 и със 100 в сравнение с 2017 г. Най-голям дял заемат инцидентите, породени от небрежност при боравене с открит огън /235/. Именно палежите на сухи треви създават най-сериозни проблеми и тенденцията е в бъдеще техният брой да се увеличава заради засушаването. Там е ролята на контролните органи, които следва да предприемат по-сериозни мерки. Към това призова и началникът на РСПБЗН-Самоков – Ивелина Дренска. 31 са пожарите, предизвикани от самозапалване срещу 18 за 2018 и отново 31 през 2017 г. Значителен дял – 10 на брой са произшествията, предизвикани от природни явления. 17 са в процес на установяване по отношение причините за възникването.

През периода октомври-януари /ЕЗС 2018/2019 г./ служителите  от РС ПБЗН са участвали в погасяването на 12 пожара, предизвикани предимно от непочистени комини и неправилно ползвани отоплителни и нагревателни уреди. За периода октомври-януари /ЕСЗ 2019/2020/ броя на пожарите поради същите причини е 15 или с три повече в сравнение с миналия сезон. Това е другото направление, по което предстои сериозна работа. Важно е да се ползват само стандартни, технически изправни, пожарообезопасени и със съответната степен на защита отоплителни и нагревателни уреди с напомнянето, че огънят е добър слуга, но не е добър господар.

Извън рутинната оперативна дейност фокусът е върху дейностите по превенция и защита на населението, включващи различни демонстрации, работа с подрастващите и т.н. Отборът на младежкия противопожарен отряд от СУ „Никола Велчев” се класира на 5-то място в Регионалното състезание за София област от общо 12 отбора, взели участие в него. Имаше изяви по повод Седмицата на пожарната безопасност на Мальовица, както и във връзка с обявения Ден на отворените врати. Заниманията с учениците, заедно с мероприятията за поддържане на техниката, добрата форма на състава е сред целите за 2020 г. Амбициите са насочени и към подобряване на материалната база като една от идеите е сградата на Пожарната служба да бъде включена към обектите с мерки за енергийна ефективност. „Продължаваме да борим в името на това да няма човешки жертви при различните инциденти” – категоричен е настоящият ръководител на Пожарната служба в Самоков – Ивелина Дренска.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close