Слайд категория

С „Честит празник, будители!”, ученици поздравиха своите учители

noemvri„България е единствената държава, която е отделила един специален ден на народните будители. Това от своя страна в символ за уникалност и говори за една възрожденска влюбеност от страна на тези будни личности в своята мисия. Над 100 имена на възрожденци самоковци са записани в историята на страната ни, сред тях са големият Паисий Хилендарски и Константин Фотинов, който може да се определи като явление от европейски мащаб. В съвремието ни такива будители са учителите ни”, с тези думи започна тържеството по повод 1 ноември Латинка Щъркелова. То се проведе в сряда в Младежкия дом.

Децата от третите класове (3а, 3б, 3в, 3г) от ОУ „Митрополит Авксентий Велешки”, с помощта на своите учителки – Христова, Хаджийска, Василева и Таинова, бяха подготвили малък рецитал по повод празника. Малчуганите почетоха будителите като обясниха, че делото им е светло и трябва да се помни. Будителите ни са тези, които в дълбокия мрак със смелост са запалили огъня и даряват светлина, а техните книги са нашата памет, нашата история.

Учениците бяха подготвили кратки биографични данни за видни възрожденски дейци – Константин Фотинов, Христо Ботев, Петър Берон, Васил Априлов, Неофит Рилски, Софроний Врачански, Паисий Хилендарски, Иван Вазов, Захари Стоянов. По този начин се учат на история и изграждат в себе си идеали и ценности, наред с това и уважение към предците. Децата поздравиха и учителите си, които са съвременните будители, грижещи се за развитието на младото поколение. За финал изпяха песен и се разделиха с усмивка до следващата среща.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close