Самоков

С финална изложба в Доспевската къща приключи Трети международен симпозиум по живопис и скулптура

Анна Манова

В петъчната вечер /11.08.17г./ Доспевската къща в Самоков се преобрази на своеобразна открита галерия. Поводът беше финалът на Трети международен симпозиум по живопис и скулптура, който се проведе между 3-11 август. Мотото на тазгодишното издание беше „Тук и сега”, програмата на което включваше срещи и творчески работилници с деца и младежи от Центъра за настаняване от семеен тип, както и съвместна работа с обитателите на Дома за стари хора.

Организатор и куратор е художничката Радостина Доганова, а в културното събитие се включиха артисти от 6 държави – Сандра Ансело (Франция), Катрин Бурдон (Франция/ Германия), Васо Тупоу (Кипър), София Хаджипапа Джи (Кипър/България), Лаура Димитрова (България), Стефан Алтъков (България), Васко Славков (България), Явора Петрова (България), Ивана Петрова (България), Светлин Балездров (България), Радостина Доганова (България / Словакия), Иван Шуманов (България), Христо Гелов ( Испания / България). Те показаха различни творчески похвати, инсталации, различни гледни точки. Успяха да се запознаят с културно – историческото богатство на града и с величието на Рила планина. Още в началото на стартирането на събитието, на 3 август, творците си размениха символично ключа от Доспевската къща. По-късно той стана увековечен в някои от платната. Голяма част от видяното и преживяното „Тук и сега” се оказа най-силен вдъхновител в творчеството. Не липсваха и провокации към самоковци с изработената кинетичната арт – инсталация “Дишай” по идея на двамата творци Радостина Доганова и Христо Гелов, монтирана на пожарната кула в Самоков. Тя „разлисти” по един специфичен начин старата дървена пожарна кула.

Старт на заключителната изложба поставиха двете талантливи певици Мартина Дибекова и Маргарита Бочева. През това време присъстващите можеха да се насладят на изработеното от артистите, които гостуваха специално за симпозиума в нашия град. Развълнувана организаторката на мероприятието Доганова подчерта, че и тази година съставът на участниците в симпозиума е интересен, като творците от своя страна са имали възможността да покажат широк спектър от творчески похвати – живопис, творчество в градска среда, инсталации. Участниците също изразиха удоволствието си от гостуването тук и си пожелаха нови срещи. В програмата дейно участие взеха и децата от Центъра за настаняване от семеен тип, които бяха подготвили танц с найлони и народни хора. Те бяха и част от таргет групата, с която работиха гостуващите артисти. „Когато думите не стигат, ще кажем само едно: „Благодарим Ви!”, с тези слова децата се обърнаха към участниците в симпозиума.

„Малко са събитията от този тип в нашия град, които да носят едновременно положително настроение и да включват деца, възрастни хора, места от града и участници от различни държави. Смятам че трябва да го оставим устойчиво във времето. Симпозиумът постигна повече, отколкото очаквахме”, каза кметът Георгиев пред присъстващите.

На финала бяха раздадени грамоти на всички участници.

 

 

 

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close