Самоков

С факелно шествие и тържествен концерт отбелязахме 3 март /СНИМКИ И ВИДЕО/

Aнна Манова

Изключително тържествено беше отбелязан денят на Освобождението в Самоков. От 18:00 часа стартира факелно шествие от паметника на Константин Фотинов, намиращ се на павираната улица в града / Цар Борис 3/. Гвардейците от ПГ „Никола Вапцаров” бяха строени с факли в ръце, а до тях държейки гордо българския трикольор се намираха мажоретките, с художествен ръководител Теменужка Янкова. Още по-голяма тържественост на събитието привнесоха и фанфарният оркестър към ОУ „Митр. Авксентий Велешки”, с ръководител Даниела Георгиева. Зад тях ученици носеха портрети на българските герои, участници в национално – освободителните борби. Стартът на шествието беше даден с гръм на черешово топче. То беше подготвено от Клуб на историческото оръжие „Чакър войвода” и запалено от кмета Владимир Георгиев.

Огънят, знамето, портретите и фанфарният оркестър се отправиха към центъра на града. Шествието беше придружавано от множество самоковци, част от които също носеха българския флаг. Когато стигнаха до площад „Захари Зограф” КЛИО „Чакър войвода” гръмнаха с топчето още веднъж. И всички се отправиха към читалище – паметник „Отец Паисий – 1859”, където беше подготвен празничен концерт. Във въздуха витаеше едно различно и патриотично чувство, усещане за общност и не на последно място – гордост. Факлите с блестящия огън бяха оставени пред входа на читалището, а фанфарният оркестър приканваше всички към входа, за да се настанят в залата.

Салонът на читалище – паметник „Отец Паисий – 1859” се оказа тесен за всички желаещи да се насладят на концерта, подготвен по повод 3 март. На сцената се наредиха гвардейците, мажоретният състав, учениците с портретите в ръце. Тържествено беше издигнат българският флаг. Публиката стана на крака. Изключително тържествен момент, който ознаменува началото на един много добре подготвен празничен концерт.

„България – това е думата, с която се покръстват поколенията, с която ги призовават за труд и за подвиг. България, която след всички изпитания, след всички превратности и премеждия, обгорена и пречистена от собствените си заблуди, надживяла царе и папи, патриарси, смъкнала от гърба си изедници, предатели, шпиони, кожодери, най-после ще се възправи в цял ръст, за да поеме съдбата си в свои ръце и да се утвърди за свободата, готова да запази своята физиономия и своя характер, да развива своя култура и укрепва своята душевност. България – тази дума прави от нас хора, от хората българи, от българите – нация. Без историята пред очите ни ще се стъмни, кръгозорът ще се затвори, душите ни ще се сгърчат от срам и сърцата ни ще се пръснат от болка. Тя, нашата история, определя посоката и ритъма, към който се стремим. Беден народ, нещастен народ. Как не му се строшиха костите и не му се скъсаха жилите от мъчения и теглила. Как не падна, как не се стопи той, как не загина и как не изчезна, когато всички го бяха забравили… На земята, по която стъпваме, тази измъчена, грешна, почерняла от страдания, проклета и свята българска земя, и небето над нас на единствената ни родина – България. На нея искаме да отговорим на любовта с любов и на предаността с преданост”, с тези силни и наситено патриотични думи актьорът с кадифен глас Юлиян Балахуров даде началото на концерта. А зад него като фон стояха изправени като струни самоковските мажоретки и гвардейци – триумф на красотата и младостта.

Кметът Георгиев също поздрави присъстващите с националния празник: „Народът ни е минал през ада, за да живее в самостоятелна държава и да се радва на свободата си. Най-великите синове на майка България отдадоха живот си, за да имаме ние правото да бъдем свободни. 139 години след онзи паметен 3 март ние сме тук, по-силни и по-добри. Изразяваме своята признателност към знайните и незнайни герои, загинали за свободата. 3 март 1878 година не е просто историческа дата, тя е границата на най-черната страница на историята ни, която с много воля и дух сме успели да обърнем, за да имаме бъдеще”, каза пред присъстващите градоначалникът.

Като фея, пременена в бели дрехи, на сцената се появи малката Диана Чаушева с огромния си глас. Тя изпя „Обичам те, майко Българийо”. Изпълнението й изпълни пространството на залата и предизвика бурни аплодисменти за таланта на това наше дете. Също толкова затрогващо беше и изпълнението на Надя Миткова, която беше подбрала песента „От векове за векове”. Аплодисментите и тук не стихнаха. ФТА „Самоков”, с ръководител Борислав Искрев, привнесоха още настроение със своето изпълнение на хорото „Дуна”. Танц със знамена представиха танцова група „Фрапе” към читалището, с ръководител Ралица Стоянова.  Тази вечер тя се беше превъплътила в две роли – на водеща и на самодива към танца с балета си. На сцената се изявиха трио „Самоков”, които подгряха още повече публиката със затрогващите си изпълнения, същото направиха и ВГ „Лунни лъчи” и хор „Рилска песен”.

 

Факелно шествие в посока от паметника на Фотинов към читалището.

Публикувахте от Самоков 365 в 3 март 2017 г.

Публикувахте от Самоков 365 в 3 март 2017 г.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close