ОбществоРегионалниСамоков

С факелно шествие и патриотичен концерт бе отбелязан 3 март в Самоков

Анна Манова

С факелно шествие и патриотичен концерт отбелязахме 142 години от освобождението на България.

За четвърта поредна година самоковци взеха участие в празнично факелно шествие. Неговото начало бе поставено в 18:00 часа пред входа на Девически манастир „Покров Богородичен“ /Бабите/ и продължи по ул. „Цар Борис 3“. Подредени по павираната улица и начело на шествието застанаха местните патриоти от Клуб на любителите на историческото оръжие „Чакър войвода“. Трима от тях предвождаха шествието възседнали коне. От своя страна ученици от различни възрасти носеха гордо българския трибагреник, заедно с портрети на националните ни герои, записали със златни букви имената си в нашата история и спомогнали днес да се наричаме свободен народ. Наред с трибагреника се развяваше и Самарското знаме.Част от децата държаха в ръцете си факли, за да осветят целия път. В него се включиха кметът на Община Самоков Владимир Георгиев, народните представители Радослав Стойчев и Иван Ченчев, зам. – кметовете, секретарят Ангелина Вангелова, общински служители, общински съветници, архиерейският наместник Михаил Колев, духовници и граждани.

Снимки: Пламен Лобутов

Същинското начало на пешеходното шествие  бе дадено от камбанен звън. Символиката на този акт не е избрана случайно. Смята се, че когато турците се опитали да нападнат Самоков, градът бил обвит в непрогледна мъгла, която го е запазила от нашествието. Легендата разказва, че Светата Дева е покрила града, за да го спаси, това е Покрова Богородичен. След църковния звън, шествието потегли под звуците на маршове и патриотични песни. И заедно с духовата музика се насочи  по посока на центъра. По традиция то продължава до читалище – паметник „Отец Паисий – 1859“. Но преди това участниците в шествието отдадоха почит на българските опълченци, поставяйки цветя пред паметника на опълченците в града. Кметът Георгиев и председателят на ОбС Мая Христева положиха венец. А въздухът бе раздран от гръм на черешово топче от страна на мъжете от  КЛИО „Чакър войвода“.

След това шествието се отправи към салона на читалище – паметник „Отец Паисий – 1859“, където присъстващите ги очакваше патриотичен концерт.  Българският трикольор бе вдигнат тържествено от пременените като гвардейци възпитаници от ПТГ „Никола Вапцаров”. Прозвучаването на „Мила Родино” и „На многа я лета” изправи на крака публиката и добави допълнителна тържественост на събитието. Водещ на мероприятието бе Ралица Стоянова. Тя подчерта значимостта на датата 3 март и смисъла на свободата.

„Свободата е идвала ден след ден чрез саможертвата на велики герои, с апостолското дело на Дякона, с бунтовните песни на Ботев, с кръвта на априлци и вярата на батачани. Свободата не се дарява, тя се извоюва“, бяха част от думите на градоначалника Георгиев. И заключи, че мисията на този ден е да ни сплотява.

За втора година представителите на КЛИО „Чакър войвода” връчват две грамоти – за ученик, проявил патриотичен дух „Аз съм българче” и за учител с патриотични възгледи и възпитаващ  младото поколение в дух на родолюбие – „Пазител на българщината”. Отличията бяха връчени от председателят на УС на КЛИО Георги Николчов. Грамотата „Аз съм българче“ бе връчена на Кристиян Барански, а за учител бе отличен директорът на НУ „Станислав Доспевски“ Камелия Асенова, което е признание към целия колектив.

Програмата продължи с празничния спектакъл „Това сме ние“ на Танцова формация „Елика“, гр. Пловдив. Празникът завърши с голямо хоро на патриотичната песен „Кой уши байряка”, като на сцената бяха изнесени всички знамена на опълчението.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close