Култура

С уникални дървопластики приключи младежкият пленер в Самоков

Анелия Балабанова

14409278_10207746876810992_286768324_n

Приключи Вторият национален младежки пленер по дървопластика. Като резултат уникални произведения на този вид изкуство ще красят Самоков. Организатор на инициативата е Фондация „Малък зограф” със съдействието и подкрепата на Община Самоков. Идеята е да се подпомогнат младите хора в България, които се занимават с изкуство. „В днешно време е много трудно един творец да започне пътя си. А всяка нова изработка води до усъвършенстване и трупане на опит, коментира Пенка Боянова – президент на Фондация „Малък зограф”.

14408757_10207746876890994_315760472_n

Тазгодишните участници в пленера са Боян Султанов, Петко Недялков, Калоян Георгиев, Светлин Демирев и творческият ръководител Боян Боянов. Всички с академично образование, но все още търсещи себе си. Авторите са подбрани чрез тяхното портфолио и снимки на техни работи, които са изпратени предварително. В рамките на една седмица те имат възможност да материализират идеите, вижданията си в уникални произведения, които с течение на времето могат да се окажат безценни. Инвестиция в бъдещето, която със сигурност си заслужава. А най-радващото е, че изработките ще останат да красят града ни. Боян Султанов и Петко Недялков са родом от Трявна. Светлин Демирев идва от Стара Загора, за да покаже какво може, а Калоян Георгиев от Силистра. Въпреки крехката си възраст и четиримата имат зад гърба си участия в различни престижни форуми – изложби, симпозиуми и пленери в страната. Шум на резачки и напиращи творчески пориви, за които единственото ограничение е формата на дървото, в което трябва да се поберат. Това можеше да се види през последната седмица  в Школа „Захарий Зограф”, където желаещите можеха да се докоснат до работата на младите творци, участници в пленера. На по-късен етап към четиримата младежи и творческият им ръководител Боян Боянов се присъедини и самоковският майстор на дървени фигури Крум Велев. Едно от главните действащи лица, спомогнали пленерът да стане факт пък беше скулпторът Иван Иванов.

„Пленерът се провежда за втори път. Миналата година докарахме едни от най-добрите в България дърворезбари. Сега направихме всичко необходимо, за да дойдат тези петима човека в Самоков като резултат на нашето старание и желание с Община Самоков да направим нещо, което досега не е правено. Виждате изработените шест неща, които ще бъдат като част от интериора на самата школа. Децата ще се радват на това, което е направено. В бъдеще то би могло да се развива, като напредналите в тази област млади творци идват между 13 и 20-ти и показват своите възможности”. Официалното закриване на пленера беше в понеделник вечерта. Изработките ще останат да красят интериора на школа „Захарий Зограф”. На следващ етап те вероятно ще сменят местоположението си в района на бъдещата крайречна зона.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close