Общество

С розови тениски срещу насилието

„Самоков 365”

Ученици от цялата страната облякоха розови тениски, за да изразят позицията си срещу насилието в училището. Това се случи на 22 февруари. Всяка последна сряда на февруари отбелязваме Световния ден против тормоза в училище. Стартът е положен през 2007 г., когато деветокласник от Канада се появява на откриването на учебната година, облечен в розово поло. Така той си навлича обидите и подигравките на по-големите момчета, които успяват да го докарат до плач. Двама ученици – Дейвид Шепърд и Травис Прайс, стават преки свидетели на тормоза. На следващия ден те решават да купят 50 розови тениски и да ги раздадат на съучениците си. По този начин децата изразяват своята подкрепа и съпричастност към тормозеното момче.

Самоковски ученици също подкрепиха инициативата, като в знак на съпричастност облякоха по нещо розово, провокираха и част от учителите си да направят същото. В ПГ „Константин Фотинов” един от главните инициатори на инициативата е възпитаничката от 8 клас Лия Ангелова, която е и председател на ученическия съвет. Тя сподели, че голяма част от съучениците й са приели предизвикателството и са дошли на училище, облечени в розово. А в началото на седмицата са агитирали с различни флаери, обясняващи идеята на кампанията, с надписи – „Бъдете розови за един ден”. Бяха направили и постер с надпис: „Присъединете се! Облечете нещо розово в знак на подкрепа!” Лия Ангелова сподели, че насилието има различни измерения и че не винаги е само физическо. По-страшното е психическият тормоз. Нейните съученици и голяма част от гимназистите, изразиха желание обличането в розово в края на февруари да стане традиция.

СУ ”Отец Паисий” също отбеляза Международния ден за борба с тормоза в училище – „Ден на розовата фланелка”. В мероприятието се включиха 5 „а” и 5 „б” с ръководител г-жа Л. Чавдарова, които изработиха плакати под наслов: „Стоп на насилието в училище”. Акценти бяха поставени и върху добродетелите – „Бъди добър, бъди човек! Бъди вежлив, не лъжи! Не на насилието в училище!” и др. Дани, Гого и Адриан от 9 „а” изработиха всички розови лентички, които бяха раздадени на учениците рано сутринта от представители на 7 „б”. Учениците направиха и голяма розова фланелка за деня. Г-жа Емилия Бонева съвместно с г-жа Румяна Гамалова отбелязаха деня с представяне на презентация пред 9 „а” и 12 „б” клас на тема „Училище без страх”. В мероприятието се включиха всички учители и ученици, които бяха облечени в розово.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close