ОбществоРегионалниСамоков

С празнично шествие и светлинно шоу бе отбелязан тържествено националният празник 3. март в Самоков

„Самоков 365“

С празнично шествие и светлинно шоу в Самоков бе отбелязан националният празник на България 3. март.

Сн. Венцислав Зупов

 

Празничното шествие започна от Девически манастир „Покров Богородичен“, премина през Паметника на опълченците и завърши със светлинно шоу пред сградата на читалище – паметник „Отец Паисий – 1859“. В тържественото шествие участие взеха ученици от самоковските училища, жители и гости на града.

 

Шествието бе предвождано от знамето на Република България, следвано от портретите на българските възрожденци и от светините на Самоков – литиен кръст и рапиди, подарени от главнокомандващия генерал Веляминов на Долномахаленската църква, където се съхраняват и до днес. В него взеха участвие фанфарният оркестър към ОУ „Митрополит Авксентий Велешки“, под ръководството на г-жа Даниела Георгиева,  както и от членове на Клуб на любителите на историческото оръжие „Чакър войвода“.

Сн. Венцислав Зупов

Цветя и венци бяха поднесени пред Паметника на опълченците в града от областната администрация, политически партии, общински служители и граждани.

„Трети март е ден на българското Възкресение, ден на почит и благодарност пред величавата саможертва на всички знайни и незнайни герои, завещали себе си за едно по-добро бъдеще. Празнуваме възстановяването на държавността ни и свободата сами да определяме посоката, по която да поемем, развитието, записано в летописите като Нова история на България, каза в официалното си приветствие кметът на община Самоков инж. Ангел Джоргов.

„Ние сме тук да почетем и самоковците, участвали в българското опълчение, чиито имена са изписани на паметните плочи. Ще застанем на колене пред подвига на всички, които със своята героична саможертва са вграждали живота си в олтара на Отечеството“, посочи още кметът.

Отново пред Паметника на опълченците бяха връчени две почетни грамоти с патриотична насоченост. Те са по идея на войводите от КЛИО „Чакър войвода“  и се превърнаха в традиция на този ден. Първата награда „Аз съм българче“ бе връчена на ученичката Цветелина Петрова, а за „Пазител на българщината“ бе определена г-жа Магдалина Иванова – начален учител в СУ „Отец Паисий“.

Празникът приключи запомнящо се с патриотично светлинно шоу, осъществено пред сградата на читалище – паметник „Отец Паисий – 1859“. На фона на образа на Чакър Войвода прозвучаха едни от най-хубавите български патриотични стихове, в съчетание със светлини.

На официалната церемония присъстваха областният управител на Софийска област Юлиян Леков, народните представители Младен Маринов и Валентин Милушев.

Сн. Венцислав Зупов

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close