Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

С повече от 300 рака и само два коня отбелязаха Тодоровден в Драгушиново

Румяна Костадинова

Празникът на църквата „Свети Теодор Тирон“ в Драгушиново събра над 200 души в слънчевата съботна сутрин /16 март/. Храмът посрещна богомолци от селото, общината и цялата страна по повод 150-та годишнина от освещаването си.

По традиция за храмовия празник местните хора приготвят курбан от раци, който наричат рачник. Ястието се състои от ориз и речни раци, запечени на фурна. Когато избрали Свети Теодор Тирон за покровител на църквата си, драгушинци искали да му принесат жертва. Но тъй като празникът се чества в първата седмица на Великия пост, се чудели как хем да е жертва, хем – безкръвна. Така на някого му хрумнало, че раците – въпреки че са животни, нямат червена кръв и са подходящи за целта. И вече век и половина на Тодоровден във всяка къща в Драгушиново се готвят речни раци.

Обичаят повелява в деня на празника част от рачника и чиния коливо да се занесат в църквата, където се поставят пред олтара, за да бъдат осветени. В края на празничната литургия местните споделят помежду си храна – за здраве.

На тазгодишния юбилей, освен домашните рачници на драгушинци, имаше и общ курбан – три тави рачник, приготвен от Сотир Велчев. За целта хора от селото пътували чак до Лом, откъдето закупили 300 рака. Жертвентите животни са платени от именника Тодор Хаджийски и дъщеря му Теодора.

Друга традиция – благославяне на конете, също беше спазена. Въпреки че в Драгушиново коне почти няма, местен животновъд беше довел в двора на черквата двата си коня, които получиха благословия и много внимание от децата.

Празникът продължи с колопоход до местността „Бойов дол“, където беше скрита икона на Св. Теодор. Млади и стари заедно намериха иконата и я донесоха в черквата, където получиха награди.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close