ЗлободневноОбществоРегионалниСамоков

С плакати „Системата убива всички!” самоковци се присъединиха към Протеста на майките на деца с увреждания

Анна Манова

С плакати ”Системата убива всички!”, „Стига лъжи, искаме реформи!”, „Системата е болна! Кръвопреливането няма да помогне. Нужна е ампутация!” и развяване на трибагреници Самоков се присъедини към протестите на майките на деца с увреждания. Това стана на  14 ноември /сряда/ пред детската площадка на центъра в 12:30 часа. Протестът е част от всенародната вълна на несъгласие със статуквото и надеждата за промяна към по-добро. В него се включиха множество майки, които бяха дошли със своите деца. В знак на съпричастност към националния протест те носеха в ръце черни балони.

Организацията на протеста в Самоков започна в края на миналата седмица в социалната мрежа Facebook, иницииран от три самоковски майки – Аглика Крушовенска, Румяна Костадинова и Виктория Недялкова. И трите дами са провокирани от дългите протести на майките на деца с увреждания и начина, по който държавата се отнася към техните проблеми. Виктория Недялкова има дете със спина бифида  и е запозната с проблемите в тази сфера от първо лице.

Протестите на майките продължават вече няколко месеца, като основното искане  е да се предприемат адекватни политики, касаещи една от най-уязвимите социални групи – лицата с увреждания. Протестиращите на национално и местно ниво отново поискаха оставката на вицепремиера Валери Симеонов, който преди известно време нарече същите тези майки „група кресливи жени на уж болни деца”.

„Обявяваме се против отвратителната несправедливост, в която живеем. Против нахалството на хората, които ни управляват, против арогантността. Надяваме се от този момент нататък да си спомним, че ние сме важни. Заставаме зад болката на тези майки със собствената си емоция и с усещането, че сме игнорирани, използвани и манипулирани. Нека да участваме в нещата, които се случват около нас, а не да стоим отстрани”, с тези думи Румяна Костадинова се обърна към протестиращите. Организаторките благодариха на всички, които в този ден са се включили с гражданската си позиция в протеста и са станали част от общата вълна на решителност. Като призоваха тя да бъде трайна и да не стихне за няколко дни.

След това те предоставиха думата на присъстващите. Сред тях се чуха мнения, че протестите трябва да продължават до настъпване на желаната промяна. Имаше и по-крайни, които предложиха да се влезе директно в парламента и да се търси директна отговорност на управляващите.

Думата взеха общинският съветник Васил Зашкев и Райко Масларски. Зашкев подчерта, че винаги е бил на страната на гражданите, независимо на каква позиция се е намирал. И изрази мнението си по темата, че са необходими промени в политиката на управление и смяна на лицата, които са в момента на политическата сцена. От своя страна Масларски разгледа протеста като морален и етичен. Той подчерта необходимостта от натиск, за да се случат промените.

„Не ми се иска сега да се разделим и да си кажем само, че Самоков е част от националните протести в България. И толкова. Нека предприемем следващата стъпка и да решим какво ще правим след това”, подчерта Костадинова. Като тя се ангажира да се свърже с организаторите на протестите срещу високите цени на горивата и заедно да се обединят срещу лошата държавна политика.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close