Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Патриотичният дух на Богоявление в Самоков

Анна Манова

С патриотична програма премина големият християнски празник Богоявление в Самоков. Хубавото и топло време събра на едно място стотици самоковци, които бяха “накацали” на различни места, за да проследят протичането на Йордановден.

Звук на гайди от състав “Петко войвода” огласи пространството около река Искър /на горния мост, срещу Спортното училище/ и даде старт на празника. От своя страна самоковските патриоти от  Клуб на любителите на историческото оръжие “Чакър войвода”, пременени в носии, също се бяха подготвили и силни гърмежи съпроводиха гайдите. Наред с това мъжете от ФТА “Самоков” , под ръководството на Борислав Искрев, изпълниха ритмично българско хоро, развявайки трикольор. Водосвет за здраве отслужи архиерейският наместник отец Михаил. Най-популярният обичай на Богоявление в хвърлянето на християнския символ – кръста във вода. Вярва се, че онзи, който го извади oт водата, ще бъде здрав и честит през цялата година.

Над 50 самоковци се хвърлиха за кръста в р. Искър на Йордановден в Самоков. Най – бърз сред тях се оказа младият самоковец Емилиян Крамарски, който успя да извади кръста преди всички останали. Самият Емилиян почти ежегодно участва в Богоявленския ритуал, като това му е 9-то хвърляне за кръста. Четири години е скачал в село Драгушиново и пет в Самоков. За втори път 21-годишният смелчага държи кръста в ръцете си и вярва, че независимо дали си успял да го хванеш или не, всичко, което се прави на този ден и самото участие в празника е за здраве. След това всички мъже, които се бяха престрашили да нагазят в студените води, се хванаха на мъжко хоро. А присъстващите аплодираха бурно смелите самоковски мъже. Те показаха силата на българския дух и вяра. Под съпровода на гайда мъже от различни възрасти се впуснаха в един общ ритъм. А българското знаме гордо беше развято в ръцете им. Българско мъжко хоро се виеше в река Искър. В него се включиха и мъжете от КЛИО “Чакър войвода” и ФТА “Самоков”.

На финала на празника кметът Владимир Георгиев връчи плакет и парична сума на Емилиян Крамарски и покани всички присъстващи на чаша греяно вино.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close