КултураРегионални

С очи да видите, с уши да чуете!

Димитрина Божилова

Колко бързо се изнизаха годините. Неусетно почти, но са реални тези 15, които ще отбележим на 2 и 3 септември в с.Радуил. На някого може да прозвучи дори смешно, но идеята, която се роди в главата на Гебо, дойде изневиделица. Когато готвя боб винаги го правя в гърне, седнали сме на масата и „кусаме” от вкусната чорба и хоп- Гебо рече: „Хайде да правим празник на боба, защото като нашия радуилски няма друг – по-вкусен и  по-мазен!”

Казано, речено и се започна от  2003, та до днес.

Като начало първият беше по – бедничък, защото го организирахме с наши средства. След като видяхме, че ще стане, започнахме подготовката за втория, канихме хумористи, карикатуристи, певци и музиканти и празникът пое по нанагорнището. Към организирането се присъедини и Община Самоков. В подготовката се включиха нашето кметство, читалището, училището, Кооперацията, Ловната дружинка и др.

В читалището редяхме изложби – живопис, графики, карикатури, детски рисунки и др. Идваха майстори от различни места. Участваха майстори и от Радуил. Направихме Музей на боба, в който излагаме всичко, отнасящо се за боба и възпоменание на неговия създател Гебо. По идея на тогавашния кмет на една от стените в читалището беше поставена паметна плоча на Гебо. По негова идея беше построена и чешмата на Хайтов – проект Александър Хайтов – син и на бригадата на Николай.

В двора на църквата баба Стефана и нейните помощници приготвят вкусната бобена чорба, от която хапват всички гости и изпълнители. А те с всяка изминала година стават все повече. И тази юбилейна 15-годишнина ще отпразнуваме с над 60 състава.

Уважават ни групи и ансамбли от Македония, Сърбия, Турция, Турция.Голямо участие взимат и състави от самоковската община.

За всеки фестивал се приготвят красиви покани и плакати, вестник „Радоил”, грамоти, дипломи, награди и др.

Много може да се разказва, защото са се случвали интересни неща, но най-добре е да дойдете, с очите си да ги видите, а с ушите си да ги чуете!

Tags

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close