ОбществоРегионални

С отворени врати за ученици Самоков посрещна Деня на българската община

Самоков 365

В навечерието на 12-ти октомври – ден на българската община, сградата на общинска администрация отвори вратите си за посетители. Извън рутинните задължения и ангажименти всеки можеше да разгледа и да се запознае с дейността отблизо. Най-нетърпеливи се оказаха учениците, посрещнати от секретаря Ангелина Вангелова. Тя разказа, че на тази дата през 1882 г., в „Държавен вестник” е публикуван първият „Закон за общините и градското управление”, който регламентира устройството и дейността на местните органи на държавната власт.

Една от първите български общини е самоковската, създанена преди 141 години. Първият окръжен началник е майор Шигорин. На 17-ти февруари 1878 г. за кмет е избран Иванчо Доспевски, за секретар – Христо Зографски, за съветник – Димитър Големинов и за касиер – Иван Кокошков. През април 1878 г. в Самоков се провежда първата донаборна комисия и тя набира 40 младежи, които самоковци изпращат в София на обучение. Малко по-късно същата година, Самоковският общински съвет на свое заседание разглежда първите жалби на самоковските граждани.   Любопитно е да се отбележи, че през всичките тези години Елена Каменова е единствената жена-кмет, управлявала Самоков. Стъпила на здрави основи, местната изпълнителна и законодателна власт преминава през времето, навършвайки 141 години с 44-ти мандат и 39-ти кмет до днес.

Младежите имаха възможност да разберат тези и други интересни неща. Сред тях имаше представители на  ПГ „Константин Фотинов”, СУ „Отец Паисий”, НУ „Станислав Доспевски” и ПТГ „Никола Вапцаров”.Те бяха посрещнати от секретаря на Община Самоков – Ангелина Вангелова, и.д. кмет Люба Кленова, зам.-кметът Сия Шехтанова, Снежана Дамянова – гл. експерт „Образование, младежки дейности и спорт”, Елена Петкова и Пепа Георгиева – гл. експерт „Култура”. Те споделиха пред събралите се момичета и момчета, че винаги са добре дошли, не само в деня на отворените врати.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close