Общество

С оранжево-черни лентички почетоха День Побе́ды руските клубове в Самоков

„Самоков 365”

lentichki2Навярно ви е направило впечатление, че двата руски клуба в града /Руски клуб – Самоков и руски клуб „Малахит” – местната структура на Федерация на рускоговорящи съотечествениците/ преди празника на победата във Втората световна война са раздавали оранжево- черни лентички на хора, които са присъствали на различни мероприятия в нашия град, посветени на този празник.

Акцията се нарича „Георгиевска лента” и тя е символ на гордост на съветските войници, знак на вечна признателност към ветераните, които освободиха света от фашизма. Тя е неразделна част от ордена на Св. Георги, който през 1769 година е учредила руската императрица Екатерина I. Това е бил най-почетният орден за награждаване на военните. За символиката има различни мнения, но най-разпространеното е, че черният и оранжевият цвят обозначават дима и пламъците. „Георгиевска лента” се превърна в повече от емблема на победата. Акцията се провежда от Международната информационна агенция „Россия сегодня” и младежката организация „Студентска общност”. Лентите се раздават във всички руски градове. Вече няколко години в акцията участват и други страни, в това число и България, а от няколко години се провежда и в Самоков. Тук участие- в празника 9 май- взеха малчуганите от детските градини „Звънче” и „Самоково”, съвместно с Марина Шуманова.

Според организаторите, основната цел на акцията е да не забравят младите поколения кой и на каква цена е спечелил ужасната война на XX век, с какво и с кого трябва да се гордеем.

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close