Самоков

С обновена експозиция на кметовете Самоков отбеляза Деня на българската община

Aнелия Балабанова

Тържествено беше отбелязан 12-ти октомври  – Денят на българската община.

На тази дата през 1882 г. в Държавен вестник е публикуван първият „Закон за общините и градското управление”,  който регламентира устройството и  дейността на местните органи на държавната власт. През 1998 г., водени от желанието да се създаде нова традиция в историята на българските общини, която да свързва миналото, настоящето и бъдещето на местното  самоуправление  в  България, делегатите  на Общото  събрание  на Националното сдружение на общините вземат решение отбелязването на Деня на българската община да бъде на 12 октомври. „Трябва много да се гордеем, че една от първите български общини е самоковската” – отбеляза в приветственото си обръщение кметът Георгиев.

Сред присъстващите имаше представители на общинска администрация, кметове, учители и ученици от ОУ „Христо Максимов” и ПТГ „Никола Вапцаров”. Един от акцентите беше представянето на обновената експозиция с кметовете на община Самоков, изпълнена от екипа на Исторически музей – Самоков. „Нейното начало е поставено през 1994 г. с експозиция в музея. В сградата на Общината е представена за първи път през мандата на Ангел Немов. Тогава Самоков е един от малкото градове в страната, които са издирили подробности за своите градоначалници и свършеното от тях. След това и много други общини заимстват идеята като правят свои изследвания” – разказа Любомир Николов – уредник в ГИМ-Самоков. Новото е, че текстовете описващи стореното през мандата са премахнати и останали само портретите. Към тях са добавени тези на Христо Кривошиев и Атанас Пешов, управлявали Общината в началото на 20-ти век, които досега липсваха. Представено е също така и първото управително тяло на града начело с майор Шигорин.

Към настоящия момент експозицията остава непълна, тъй като все още липсват някои от изображенията на личностите, управлявали града. Любопитно е да се отбележи, че Самоков през годините е имал една-единствена жена кмет Елена Каменова, която също беше сред присъстващите. Един от мотивите за премахването на текстовете е, че управниците са били поставени в различни условия и различни периоди от време са ръководили общината. Някои само месеци. Отделно има периоди от историята на Самоков, които не са проучени достатъчно добре. През 2011 г. Нина Христовска – бивш директор на ГИМ-Самоков издаде книга с подробно описание на това, което отделните кметове са свършили през управлението си. Всеки един от тях има принос за развитието на Самоков в една или друга насока, който няма как да бъде отречен.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close