Самоков

С модерен апарат се сдоби Клиничната лаборатория в болницата

Самоков 365

Имунологичен анализатор с оптимална продуктивност и скорост за нуждите на Клиничната лаборатория е поредната нова придобивка в МБАЛ-Самоков. Апаратът осигурява надеждни резултати с висока чувствителност и специфичност, характерни за метода на имунологичен анализ – директна хемилуминисценция. „Надяваме се, че по този начин да подобрим действително качеството на медицинското обслужване на жителите на община Самоков. Също така ще сме от полза на колегите в извън болничната помощ и филиала за Спешна медицинска помощ, тъй като  има допълнителни изследвания, които вече можем да правим. Това е една опция в бъдеще болницата да сключи допълнителни клинични пътеки” – сподели д-р К. Ковачка при официалното представяне на закупеното технологично оборудване като не пропусна да благодари на общинското ръководство за съдействието и подкрепата.

Устройството разполага с обширно меню от тестове, важни за лечебно-диагностичния процес. Например тироидните и репродуктивни хормони, които са неотменен елемент в диагностиката и лечението на ендокринните заболявания. Има възможност за оценка на сърдечните и метаболитни показатели, както и на хомоцистеина – важен фактор по отношение на атеросклерозата. Апаратът осигурява анализ на туморните маркери при най-честите онкологични заболявания, което е от жизнено-важно значение за мониторирането и проследяващото лечение на тази група пациенти. Новата придобивка ще се отрази и на други широкообхватни заболявания като диабет, алергии и анемия. Д-р Минчева – началник отделение обобщи, че става въпрос за апарат, който е доста висок клас. Обслужването с него ще се осъществява по Здравна каса, както и по клинични пътеки.

„Ние като търговско дружество направихме едно малко допълнение като закупихме стол за вземане на кръв. Смятам, че със съвместни усилия ще можем да запазим достойното място на МБАЛ като водеща болница, не само в София област, защото по здравни показатели и дейност лечебното заведение не отстъпва на Първа градска общинска болница в София. Сравнявам я с Първа градска, защото за момента тя има най-добри показатели от общинските болници в София” – коментира пред колегите си управителят на „МБАЛ – Самоков” ЕООД. На свой ред кметът Вл. Георгиев подчерта, че трябва да се мисли за цялостното енергийно обследване на болницата. Да се намалят разходите за отопление и по този начин да останат средства, с които болницата да може да оперира и да има в наличност. Събирането около новата придобивка беше използвано и по друг радостен повод – поздрав към д-р Стойчо Гълъбов, който е един от безспорните професионалисти и капацитети в самоковската болница. Преди броени дни той навърши 64 години и навлезе в пенсионна възраст. В самоковската болница работи повече от 40  години. От скоро към младите подкрепления в лечебното заведение е и неговият син. Накрая всички присъстващи си пожелаха още много поводи за такива радостни събирания.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close