Регионални

С кушия, песни и хора на Тодоровден в Белчин

 

Зоя Станкова

belchinВ съботния ден от първата седмица на Великия пост, както е по традиция, се отбелязва Тодоровден, наричан още Тудорица или Конски Великден.

С много настроение, приятни емоции, богата фолклорна програма и конска кушия отбелязаха празника в село Белчин, като в деня преди настъпване на астрономическата пролет на белчинци и гостите на селото беше подарена пъстра народна китка от съставите към Народно читалище „Светлина-1909” – женска фолклорна група за автентичен фолклор с ръководител Менка Гирова, фолклорна певческа група с ръководител Милка Будинова, детска вокална група „Белчинче” с ръководител Даниела Георгиева и танцов състав „Белчинче” с ръководител Галя Будинова. Всички отличили се през изминалата 2015 година с множество плакети, дипломи, отличия и медали от Национални и Международни конкурси и фестивали.
Специален поздрав за жителите и гостите в празничния ден бяха изпълненията на народния певец Янко Неделчев, чийто песни „хванаха” всички на хорото.
Организатори на празника бяха кметство – село Белчин, Народно читалище „Светлина-1909” и фондация „Възраждане на Белчин”.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close