Самоков

С колопоход отбелязахме Европейската седмица на мобилността

На 20 септември /сряда/ се проведе колопоход в Самоков. С него беше отбелязана Европейската седмица на мобилността. Инициативата е на Община Самоков, съвместно с РУ- Самоков. Тази година кампанията е фокусирана върху темата „Чиста, споделена и интелигентна мобилност”, под мотото „Заедно стигаме по-далеч”.

В колопохода се включиха ученици от 5 и 6 клас на СУ „Отец Паисий” и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, техните учители както и зам.-кметът Люба Кленова.  Предварително избраният маршрут включваше места, на които има изградени велоалеи. А участниците в инициативата трябваше внимателно да спазват правилата за движение като преминават по уличните платна.

Колопоходът стартира от площад „Захарий Зограф” и приключи в Крайречния парк, като премина през улица „Търговска”, велоалеите на „Софийско шосе”, велоалеята покрай ж.к. „Езерото”, с продължение покрай бившето поделение, новоизградената велоалея до „Самел 90”, велоалеята в Туристическата градина и екопътеката покрай коритото на река „Бистрица” и река „Искър”, през двора на СУ „Никола Велчев” до новия парк.

Всички участници бяха изключително ентусиазирани от преминаването през екопътеките и предложиха догодина маршрутът да е по-дълъг и да включва екопътека в Бели Искър. Смисълът на кампанията е да покаже, че карането на велосипед е не само икономично, но и здравословно средство за придвижване. Освен опазване на околната среда, използването на велосипед значително ще намали трафика и безразборното паркиране на автомобили.

Община Самоков се стреми да направи мрежа от велоалеи, чрез които да се даде възможност за ползване на велосипеда като транспорт за придвижване в градската среда. Но за целта трябва да има добре изградена мрежа от велоалеи из целия град, за да бъде безопасно и приятно придвижването с велосипед. Явно насърчаването на екологичния транспорт е съвместен ангажимент и отговорност на гражданите и институциите, за да се възпита по-отговорно отношение към опазване на околната среда и ограничаване на автомобилния транспорт.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close