Регионални

С книга посрещаме пролетта – Маратон на четенето 2016

Зоя Станкова
86_bigСлед миналогодишната юбилейна година, през календарната 2016 Общинска библиотека „Паисий Хилендарски” се включва за единадесети път в националната кампания „Маратон на четенето ”, чрез която за пореден път ще покажат на малки и големи, че четенето е модерно, а книгите са малки ковчежета с подредени в тях безценни богатства от думи.
Инициативата, в която гражданите се канят да вземат участие – „Сподели радостта от четенето!” е с идеята все повече хора да посягат към книгата, с която да „пътуват” в други светове, в друго време, с разностранни и любими герои.

Заповядайте в залите на Общинска библиотека „Паисий Хилендарски” и нейните филиали. Програмата за месец април е разнообразна, интересна и провокираща вниманието на обществеността.

 

Официалното откриване на Маратона на четенето – „Идеята на времето пренос във вечността”, ще се състои на 15 април от 11.00 часа, в централна библиотека. Ще се четат оскъси от произведения на Пенчо Славейков, а Маратона ще открият кметът на Община Самоков г-н Владимир Георгиев и председателят на Общинския съвет г-жа Силвия Стойчева.
Участие в четенето ще вземат и членове на журналистическото дружество, представители на Читалище-паметник „Отец Паисий-1859”, общинска администрация, интелектуалци и ученици.

Среща-разговор с Мадлен Алгафари и представяне на книгите й ще се състои на 19 април от 17.30 часа, в централна библиотека.

От 1 до 8 април – “Деца четат на деца” – Деца от клуб „Приятели на библиотеката“ четат стихове на Чичо Стоян (Стоян Попов) в детските градини.

На 8 април в рамките на един час от 14.00 до 15.00 часа, във Филиал в IV квартал ще се състои „Кастинг за книги” – литературна игра.

На 21 април в Детският отдел ще се състои литературно утро, посветено на Ран Босилек – „Баба Цоцолана приказка захвана”.
От 11 до 15 април, от 14.00 до 16.00 часа, литературно четене – „Пъзел от приказки” ще редят малчуганите във Филиала в IV квартал и Детския отдел.

На 22 април от 10.00 до 12.00 часа в Маратона ще имат възможност да се включат и големите с „Четящо кафене” – четене на откъси от книги в клубове и кафенета.
А на 26 април от 11.00 до 14.00 часа всички са „Добре дошли!” в Централна библиотека
за среща с детския писател Борислав Ганчев – „Свири, Щурче”.
Тук можем като най малките да възкликнем щастливо „Ура!”, цял месец белязан от писаното слово, цял месец за „хората с книгите” от „хората с книгите”, цял месец книжна магия.
И в този ред на мисли можем да кажем още, че за единадесета поред година кампанията обещава да е забавна и увлекателна, а предвидените мероприятия носят след себе си и поредните признание и благодарност към екипа на Общинска библиотека за всеотдайността и голямата духовна активност, която е от голямо значение за културния живот в града ни.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close