Интервю

С екстри и нови инвестиции Боровец се готви за зимния сезон

RilaАнелия Балабанова

Хотелиери и туроператори са в трескаво очакване на предстоящия зимен сезон. Интензивните летни порои и наводненията доведоха до отлив на туристи по морето. Надеждите и очакванията са неблагоприятно стечение на обстоятелствата да бъде компенсирано с увеличена посещаемост на зимните ни курорти. Само след няколко месеца ще знаем със сигурност дали това ще се случи или природата ще прояви отново своите капризи по отношение на туристическия бранш, който е един от най-чувствителните сектори относно всякакъв вид промени – социално-икономически, политически, климатични и т.н.. Все пак Боровец е на съвсем близко разстояние и е достатъчно красноречив пример за случващото се. Как тече подготовката за сезона и ще има ли ръст на туристите тази година – попитахме Деян Николов – изпълнителен директор на „Бороспорт АД”. Фирмата – дългогодишен концесионер на пистите и съоръженията в Боровец е едно от главните действащи лица и основен фактор за туристическия облик на курорта.

Г-н Николов, как върви подготовката за новия зимен сезон?

Аз се радвам, че вие като медия сте едни от първите, които се интересувате докъде сме стигнали по подготовката на новия зимен сезон. Продължаваме амбициозната програма от 40 млн. евро. Тази година амбицията ни е продиктувана от миналогодишния сезон, който се очерта като много тежък и безснежен. Имаше голямо натрупване по ски пистите, тъй като ненавсякъде те са с изградена инсталация за сняг. Това нещо се почувства от начинаещите скиори, които са около 80% от гостите на курорта – представители на Великобритания, Русия и балканските държави. Именно тази необходимост наложи тази година да насочим нашите инвестиции по доизграждане на инсталация за технически сняг и тази година сме изградили няколко нови трасета в ски зона „Ситняково” и „Мартинови бараки”. Изразено в цифри това означава нови 57 стационарни уреда за производство на сняг, с което завършваме основно ски зона „Ситняково” и предоставяме много добри условия на начинаещите скиори, както и „Мартинови бараки 4” за добрите скиори. Мислим по този начин да се реши проблемът, който имахме миналата година.

Това ще ви направили по-подготвени за капризите на времето?

Разбира се. Ако миналата година не бяхме направили своевременно подготовката на пистите и направата на сняг с техническите средства, сезонът в Боровец щеше да се провали. Видяхте – високите температури, топлинните инверсии. Въпреки това ние се справихме. Проведохме и едно състезание на високо ниво, Европейската купа в международен аспект и много републикански състезания. Тази година имаме амбицията курортът да поеме също доста международни надпревари. 80% от детските състезания ще бъдат в Боровец. Желанието ни в това отношение е да продължи програмата „Научи се да караш ски”, в която главни участници са децата от общината и доста усилия от наша страна са насочени към подобряване на условията за ски и сноуборд. Другото, което тази година сме направили е по отношение качествената обработка на ски пистите. Закупихме нова снегоутъпкваща машина с лебедка, която ще даде възможност за още по-бързо и качествено обработване на пистите. Другите инвестиции са насочени към обезопасяване на ски пистите. Знаем, че става въпрос  за изключително рискови спортове и ние от наша страна трябва да вземем всички мерки за предоставяне безопасни условия за ползване на ски пистите. От тази година можем да се похвалим, че се прие нова Наредба за експлоатация на въжените линии, която беше крайно належаща в законодателен аспект. Приета е юли месец и по тази наредба вече можем да кажем, че всичките съоръжения с повишена опасност, където попадат всички лифтови съоръжения и въжени линии вече имат нова законодателна основа, която е на европейско ниво. Това е изключително важно, тъй като старата беше от 70 години на миналия век. В друг аспект – ние продължаваме ежегодната подмяна на ски оборудването в ски гардеробите, както и закупуване на машини за обслужване на ските и сноубордовете. Целта ни е да повишим качеството, което предлагаме на нашите туристи. Оборудването в ски гардеробите е на високо ниво – марките „Фишер” и „Атомик”.

Новите изисквания ще направят ли пистите по-безопасни?

Естествено, че ще ги направи по-безопасни. В тази наредба има приложения за новите знаци, които трябва да се спазват и които трябва да се монтират по лифтовите съоръжения и писти. Те са изцяло адаптирани към европейските, като по този начин вече няма никаква разлика между източен и европейски ски курорт.

Какви са прогнозите Ви и очакванията за посещаемостта на курорта? Ще има ли ръст на туристите тази година?

Прогнозите са да запазим пазара от Великобритания. Ръст очакваме от балканските държави – Турция, Румъния, Македония, Сърбия. Боровец е на много важно стратегическо място в пътната инфраструктура на нашата и съседните страни и се радваме на все по-високо посещение от страна на турци и румънци.

Руснаците са традиционни гости на курорта. Влошените икономически и политически взаимоотношения между Русия и Украйна ще рефлектират ли по някакъв начин?

Знаем каква е международната обстановка. По предварителни записвания нямаме разлика, но като се има предвид, че руският турист или украинският идват самостоятелно, не по предварителни записвания, не губим надежда. Разбира се, очакваме усложнената международна обстановка да повлияе, но въпреки това мисля, че увеличеният ръст от балканските държави ще компенсира евентуална липса от руския пазар.

Ще има ли промяна в цените?

Рано е да се коментират цените. Все още не сме определили ценовата листа за предстоящия сезон. Новото, което ще предложим на нашите туристи е още една писта за нощно каране – „Мартинови бараки 4” и писта „Ротата” зад хотел „Янакиев”. Цялата територия на Ситняковския дял ще бъде предоставена и за нощно каране. Имаме амбицията да разполагаме с най-голямата такава територия в цяла България.

Най-вероятно цените няма да са много по-различни от досегашните, тъй като през последните шест години не сме имали никакви промени. Все пак трябва да направим и един анализ, защото се вдига цената на електроенергията, на водата, а знаем, че при снега, който се прави с техническите средства се използва голямо количество електроенергия и вода. На този етап не предвиждаме промяна на цените.

Ще продължите ли линията, която се опитвате да развивате за обучение на малки деца?

Да продължаваме я. Все още не сме определили точно датите и времевия разчет за програмата „Научи се да караш ски”. Ясно е обаче, че и тази година ще я има.

По отношение на ски учителите как стоят нещата, разполагате ли с достатъчно квалифицирани кадри?

Да, разполагаме. Радваме се, че имаме един постоянен контингент, който ежегодно идва при нас. Когато самите учители са наясно какво се изисква от тях, се работи много по-леко

Знае ли се вече кога ще е официалното откриване на сезона и кога ще се проведат традиционните срещи?

Срещите се насрочват от страна на Общината. Тук е моментът да изразя своята благодарност, че срещаме пълно съдействие при реализацията на тези наши инвестиции. Много малко хора могат да се похвалят с такава подкрепа. Хората приказват, че се набляга само на иновациите в града. В курорта също се влагат много инвестиции и пари за пътната инфраструктура, за тротоарите и т.н. Стъпка по стъпка се върви в правилната посока. Тези грозни жици, които висят по стълбовете в курорта, също ще бъдат вкарани под земята и курортът ще има малко по-лицеприятен вид. Имаме желание колкото се може по-рано да започне новият сезон, но сме зависими от климатичните условия. Официалното откриване ще бъде около 20 декември.

Ще има ли новости по отношение на достъпа до пистите? Знаем за проблема с моторните шейни и т.н.

Има нов Закон за туризма,  в който е регламентирано това нещо и нова наредба за териториите като ски писти и т.н. Целта на законовата рамка да е спре тази вандалщина с моторните шейни по ски пистите. От миналата година знаете, че имаме изградена нова пропускателна система. Тя е напълно автоматизирана, тя облекчава преминаването и чакането на хората по опашките на лифтовите съоръжения.

Кои са най-належащите проблеми, които трябва да бъдат решени преди началото на сезона – по отношение на инфраструктурата и не само?

В момента тече подготовка и техническо обслужване на лифтовите съоръжения. Предстои Държавната агенция по надзора на тези съоръжения да се прецени тяхната безопасност и готовност за експлоатация. Планираме и пускането на новия участък от инсталацията. Той е напълно автоматизиран, така че имаме още много работа до декември месец.

 
Туризмът се оказва „кокошката със златните яйца” за много сфери – търговия, ресторантьорство, занаятчийство, редица услуги и не на последно място за хотелиерския бизнес. Много надежди се възлагат на данъците, които влизат по това направление за попълване на дупките в общинската хазна – ето и някои любопитни данни, представляващи интерес. Общо 230 са регистрираните места за настаняване за първото тримесечие на 2014. При съпоставка с периода преди въвеждането на туристическия данък, изчислен на база 30% заетост на легловата база, ясно личи разликата. Хотелите и местата за отдих и настаняване в общината са се увеличили почти двойно в сравнение с 2009 г., когато са били 110. Известен спад се наблюдава около 2011 г. когато таксата, заплащана от собствениците и ползвателите на подобен род обекти беше трансформирана в данък. Много от хотелиерите не издържаха икономически и прекратиха своите категоризации. От 180 през 2010 броят им спада на 160 през 2011, а легловата база намалява от 7 806 на 7548. Тази тенденция не важи за заведенията, предлагащи хранене и развлечение. Те нарастват с плавно темпо за последните пет години от 294  до 360. Същото може да се каже и за реализираните нощувки, респективно посещенията на туристи. От 348 721 през 2009 те стигат до 505 399 четири години по-късно. В началото на споменатия период гостите на Боровец заплащат такса в размер на 1 лв. и 0.50 за останалата територия на Община Самоков като децата до 18 г. и пенсионерите по това време са заплащали 50% от таксата. При въвеждането на данъка сумите се запазват в приблизително същия размер. Хотелите 5 звезди в Боровец заплащат по един лев, а останалите обекти в курорта между 0.70 и 1 лев в различните периоди.  Сумата за Самоков, определена с решение на Общинския съвет е 0.50 лв.и по 0.40 за всички останали населени места в общината. Постъпленията за първото тримесечие по това перо възлизат на 228 800.53 лв.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close