Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

С духова музика, портрети на будители и шествие ОУ „Мит. Аксентий Велешки” почетоха 1 ноември

Анна Манова

Учениците от ОУ “Митрополит Авксентий Велешки”, заедно със своите преподаватели отбелязаха в аванс Деня на народните будители. Традиционно те организират шествие, започващо от сградата на училището и продължаващо до площад „Захари Зограф”. Тази година то беше през двора, заради протичащи ремонти пред централния вход на учебното заведение.

Шествието премина през центъра на града под звуците на фанфарния оркестър към училището с ръководител г-жа Даниела Георгиева. Заедно с това се развяваха трибагреници, а момичетата и момчетата гордо носеха портрет на своя патрон и на още много наши просветители. Учениците изпълниха площада марширувайки като една от първите им задачи бе да поставят цветя пред паметника на Паисий Хилендарски.

Центърът се оживи от музика и пременени в бели ризи ученици. Хубавото време спомогна за доброто протичане на програмата и привлече родители и близки да се присъединят като публика, за да уважат старанието на децата. Учениците изпълниха химна на училището, държейки в ръцете си портретите на големите български будители. „Хубава си, моя горо” прозвуча в изпълнение на ДВГ „Медени звънчета”. Младата учителка по история Евелина Таинова припомни за значимостта на 1 ноември, като дата в която почитаме всички наши просветители. Сред имената на Паисий Хилендарски, Софроний Врачанки, д-р. Петър Берон, Васил Левски, Захари Зограф, Иван Вазов се нарежда и патронът на училището митрополит Аксентий Велешки. Таинова подчерта, че името на митрополит Велешки се свърза с борбите за църковна независимост и е един личностите завещал цялото си имущество за благотворителност, поставяйки началото на Самоковското богословско училище. А днешните учители са съвременните будители.

Шествието премина през центъра и завърши отново в училищната сграда.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close