Регионални

С два нови рекорда приключиха стартовете по планинско бягане за купа „Бороспорт“

С два нови рекорда приключиха стартовете по планинско бягане за купа „Бороспорт“

С два нови рекорда приключи третият кръг от стартовете по планинско бягане за купа „Бороспорт“. Състезанието се проведе от връх Ястребец до връх Мусала, а най-добрите времена в историята на надпреварата записаха Милка Михайлова при жените от Дунав Русе (54 минути) и Радостина Балова при девойките от Атлет Златица (60 минути). Те станаха и носителки на купа „Бороспорт“ в своите категории, връчена от изпълнителния директор на „Бороспорт“ Георги Кочов. При мъжете трофея взе д-р Костадин Кисьов от Шампион София (49 минути), а при юношите – Георги Пренгов от Младост Благоевград (52 минути). Трасето беше с дължина 5500 м, денивелация 560 м и контролно време два часа. Организатори на старта бяха Академия планинска атлетика към Българската федерация по лека атлетика и „Бороспорт“.

Победителите в 17-тото издание на надпреварата ще представят България на финалите на Световната купа по планинско бягане в Любляна на 7 октомври. Две седмици преди това състезателите ще проведат последна контролна тренировка.

„Състезанието беше отлично – нямаше много туристи по трасето и времето беше хубаво – каза след церемонията по награждаването Костадин Кисьов. – Преди Световната купа в Любляна имаме още един старт на Седемте рилски езера. Той ще е последното ни изпитание преди финалното състезание от международния календар за сезона. Надявам се да представя България достойно и да покажа най-доброто, на което съм способен.“

Най-опитната ни състезателка в планинското бягане Милка Михайлова се включи в старта до Мусала въпреки проблеми с краката. „Купата на „Бороспорт“ е много красива, а освен това съм доволна от резултата си. – каза шампионката. – Това беше най-добрата тренировка за състезанието в Любляна. Не съм провеждала специална подготовка, но на такива надпревари никога не се знае какво ще се получи.“

До края на 2017-а Академия планинска атлетика към Българската федерация по лека атлетика ще проведе още три състезания, с които ще изпрати една от най-успешните години в историята на българското планинско бягане. През лятото жените станаха балкански шампионки в конкуренция с представителките на утвърдени сили в този спорт като Турция, Румъния и Словения.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close