ОбществоРегионални

С вкусна туршия почерпиха в Ковачевци за трети път

Самоков 365

За трети път в Ковачевци си спретнаха празник на туршията. Майсторки-кулинарки се похвалиха с произведенията от есенните градини на селото, украсиха ги с шарени покривки и съдове от минали времена. По традиция те се събраха в Читалището, за да покажат даровете на Палакарията и есенната реколта, затворена в буркани и бутилки.  Идеята за него е на пенсионирания учител Злати Йорданов. Той бил три години библиотекар в читалището на селото. Споделя идеята с жена му – Пенка Ненчева. Кметицата Йорданка Бекярова също взема присърце инициативата и така тя става факт за трета поредна година.

По време на импровизираната сбирка Пенка разказа за двама братя, основатели на Ковачевци. Тя почерпи всички с чай от градинска мащерка, подсладен с мед. Беше оформила място на масата за билки, сред които лайка, липа, риган и много други. Мария Млеканова почерпи с торта от смокини и надпис, направен специално за празника. Тиквата, присадена в Ковачевци от Гоцеделчевско смая с вида си и общо беше мнението, че такава тиква не е за ядене, а е украса за чудо и приказ. Кошницата с гроздето от Мария също беше оформена като за празник. Най-големият морков се оказа от градината на Атанаска Догазанова. При вида му започнаха шегите, че ще бъде показан на мъжете в селото.

Лили Кръстева добави към украсата на празника оригинални стомни от Ковачевци, ръкатката впечатли всички и им напомни за годините, в които във всяка къща на селото млякото се е квасило в такива глинени съдове. Кръстева отскоро е секретар на Читалището. Преди години е работила във Външно министерство. Сега се е прибрала да помага на възрастната си майка, с която заедно приготвили баница с праз и сирене. Част туршиите също бяха от Лили.

Неповторим вкус имаше баницата със зеле и кайма на Надка Чорапинова. Погачи по тайни рецепти на Ковачевци донесоха Диди Николова, Павлина Шеблина. Солен кекс имаше от Райна Дойчинова. Бухтички със сирене, ковачевски люти чушки в туршия и салата от картофи донесе Атанаска Догазанова, курабийките пък бяха от Цанка Алчова. Вкусен тутманик беше приготвила Гюлка Алчова, а баница – Анка Лазарова.  Пенка Ненчева се беше постарала да подготви рецитал и песенен поздрав за празника. Заедно с нея народни песни от района изпълниха Мария, Надка и Диди. Лили Кръстева също се включи в празничната програма и пожела на всички да имат берекет, за да е пълен и догодина празникът на туршията в селото. Кметицата на селото Йорданка Бекярова вдигна наздравица за даровете на Ковачевци и за майсторките кулинарки. „Бог да ни помага, да сме живи и здрави и да са плодородни нивите и градините на селото” – пожела тя.

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close