КултураРегионалниСамоков

С вечер на изкуствата ПГ „Константин Фотинов“ отбелязаха 130 – годишнината на самоковската гимназия

Анна Манова

С вечер, посветена на изкуствата ръководството, колективът и възпитаниците на ПГ „Константин Фотинов“ отбелязаха 130 години от създаването на самоковската гимназия. Събитието се проведе навръх 1 март в Художествена галерия „Проф. Васил Захариев“.

Главни инициатори на събитието, носещо названието Art Power /“Силата на изкуството‘/, са момичетата и момчетата от литературен клуб „Агадор“ и техният ръководител, преподавателят по БЕЛ г-жа Костадинка Христова. На едно място бяха събрани затрогващи стихове, хубава музика, калиграфия и нейрографика. С това мероприятие бе отбелязана още една годишнина, а именно 182 години от издаването на списание „Любословие“, чийто създател е патронът на учебното заведение Константин Фотинов. С това списание се поставя началото на българския периодичен печат.

„Тази вечер е празник на изкуствата. А тя стана възможна благодарение на талантливите младежи от клуб „Агадор“. Но най-важното е, че те имат смелостта в нашето време на трезвост и на разумни неща да следват пътищата, които чертаят душите“, сподели пред присъстващите г-жа Костадинка Христова.

Зам.- кметът по финансовите въпроси на Община Самоков г-жа Давидова също поздрави организаторите като подчерта, че е очарована от града и от културните събития, които се случват в него. Тя прочете поздравителен адрес от името на кмета на Самоков инж. Ангел Джоргов.

„Историята на това училище са неговите ученици. А тяхната реализация е най-мощният атестат за нивото на образованието“, пишеше в поздравителния адрес.

„Копнеж по откровение, пътешествие към себе си и припомняне за себе си, за това че ти си Вселената в нейното възторжено движение. Тази бликаща всеотдайност, която ни завладя ще остави по една сълза в очите ни – като прошка, жажда за свобода и любов“, сподели пред присъстващите с нескрито вълнение директорът на Гиманзията г-жа Венета Симитчийска.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close