Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

С венци пред паметника на опълченеца и шествие самоковци почетоха 141 години от Освобождението на града

Анна Манова

С полагане на венци пред паметника на опълченеца, намиращ се в центъра, и тържествено шествие до „Кръста” самоковци отбелязаха 141 години от Освобождението на града.

Всяка година на паметната дата 14 май самоковци отдават почит пред всички онези, които с живота си са заплатили завета, в който са вярвали – свободата. По традиция честването започва от централния площад „Захарий Зограф”. Тази година цветя от страна на местното ръководство и официалните лица бяха положени пред новоизградения паметник на опълченеца. След това представителният Духов оркестър на сухопътните войски постави началото на празничното шествие. Звуците на патриотичните песни и маршове събраха граждани и ученици на площада от където тръгна пешеходният поход до паметника „Кръста“.

Преминавайки по ул. „Проф. Васил Захариев“, шествието бе посрещнато и от децата от ДГ „Звънче“, които развяваха българския трибагреник. По ул. „Христо Максимов“ до паметника се присъединиха и ученици от едноименното училище. По традиция възпитаниците на НУ „Петър Берон“ бяха строени в шпалир и приветстваха участниците в шествието.

Самото тържество се състоя на мястото, където преди 141 години нашите деди посрещат ген. Радзишевски от армията на ген. Веляминов, начело на 122-и пехотен Тамбовкси полк, 6 конни оръдия и 2 сотни казаци, които влизат в Самоков. На същото място през лютата зима в края на декември 1877 година /по стар стил/, е спрян първият казашки разред, с цел проучване на положението по отношение на струпване военна сила на турската армия.  Самоковци са дали точни сведения за османските сили – 15 хил. войници и 28 оръдия под командването на Осман Нури паша. Така е изработена добра военна стратегия и градът се е спасил от опожаряване. На 28 декември 1877 г. частите на генерал – майор Черявин достигат до Ново село, като 123- ти Козловски пехотен полк се насочва към тила на противника. Докато настъпва 30 декември 1877г. /11 януари 1878 г. по нов стил/- мразовита люта зима и един през сълзи щастлив град – Самоков.

Тогавашният кмет Иван Доспевски наредил на мястото, където е спрял първият казашки разред, да се издигне голям дървен кръст – символ на победата на християнството по тези земи. Това е мястото, останало в народната памет като паметника „Кръста”. През пролетта на 1878 г. там били посадени 12 върбови дървета. От това място години наред, докато били живи ген. Веляминов и ген. Гурко са изпращани благодарствени телеграми от самоковци, а генералите връщали благодарности на нашите съграждани, че ги помнят и благославят.

Кратка възстановка на посрещането на освободителите на Самоков бяха подготвили местните войводите от КЛИО „Чакър войвода”, съвместно с националния съюз „Единение”. Те бяха пременени в униформи на опълченци и руски войници от онова време и посрещнати както повелява старата българска традиция с хляб и сол. Техният строй бе предаден от полковника от запаса доц. Георги Маринов и приет от кмета Владимир Георгиев.

По пътя към Освобождението голямо значение и роля има духовенството. По време на робството изключително важна е дейността и енергията именно на самоковското духовенство, заедно със самоковското светско общество, в борбата за независима българска църква. Покровителят на Самоков Свмч. Симеон Самоковски също е загубил живота си като предводител на отпор срещу османската власт, известен като въстание на архиереите в Софийско и Самоковско.

„Свободата е всичко! Свобода в сърцето, свобода на вярата, свобода на мисълта , свобода – физическа и духовна. Свобода, защото в тази дума се корени смисълът, достойнството, развитието и просперитетът на всеки един отделен човек, на нашата българска нация”, каза като част от своето слово архиерейският наместник отец Михаил.

Кметът Георгиев също поздрави присъстващи за празника като подчерта, че е необходимо да пазим паметта за делото на освободителите жива.

С едноминутно мълчание бе почетена паметта на героите. Венец от името на община Самоков бе поднесен на паметника. Присъстващите граждани положиха цветя пред лика на освободителите. По време на цялото тържество ученици от ПТГ „Никола Вапцаров“, облечени в гвардейски униформи, почетно развяваха българския трибагреник и знамето с герба на Самоков от двете страни на паметника.

В шествието взеха участие общинското ръководство, общински съветници, служители на администрацията, ученици и граждани. Официални лица бяха народните представители Радослав Стойчев и Иван Ченчев. Специални гости бяха Крум Дончев, Момчил Ненков и Цветелина Пенкова.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close